НАЙ-НОВИ:

На 12-ти в Стара Загора – фотографии от български филми с участието на старозагорски актьори

Откриване на улична изложба на фотографии от български филми с участието на няколко знакови старозагорски актьори в четвъртък от 18:00 ч. до 19:00 ч. Снимките са подбрани и предоставени по инициатива на Първан Симеонов и са от архива на Българската национална филмотека (БНФ) в София.

За събитието идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от “Розов свят” ще изпеят интерпретации на българска филмова музика. БНФ поддържа и в Стара Загора едно от своите основни хранилища за кинопамет.

Със събитието започва „АРТистично на улицата“ – септемврийската програма на новото творческо пространство на Стара Загора. То е фокусирано в отсечката на улица „Сава Силов“ около къщата на Веселин Ханчев. В това пространство отдавна се случват различни творчески дейности. Сега те се обединяват, обогатяват и търсят нови съмишленици, за да се превърнат в творческа мрежа.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитекта и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др.

Изложбата се случва с подкрепата на Община Стара Загора. С помощта на Антония Ковачева, Мариана Ангелова, Галина Атанасова, Снежана Маринова, Венко Добрев, Мирчо Христов, Петя Ацинова, Павлина Маркова, хотел “Уникато”, “Различният поглед” и много други. С вдъхновението на Симеон Първанов.

Щом в киното са 24 кадъра в секунда, то всеки може да направи своя филм с тези 24 фотографии на улицата. Изложбата може да бъде разгледана до навечерието на празника на града – 5-ти октомври.

Усилието за популяризиране на участието на Стара Загора в българското кино ще продължи. Тази изложба е начало. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Управляваща партия "Единна Русия", която подкрепя руския президент Владимир Путин,…