11:34 Съкровищата на Кубрат и Аспарух са в Казанлък

Десетки жители и гости на Казанлък се събраха в Историческия музей „Искра“ на откриването на уникална изложба на съкровищата на хан Кубрат и хан Аспарух. Те бяха представени от проф. Цветана Кьосева, заместник-директор на Националния исторически музей.

DSC_0020 (Medium)

Проф. Кьосева проследи драматичната съдба на двете съкровища. Съкровището на хан Кубрат е открито през 1912 година край село Малая Перешчепина, а оригиналите му днес се намират в Ермитажа в Санкт Петербург.  Българският произход на съкровището и принадлежността на хан Кубрат са доказани от два пръстена, чиито монограми гласят „На Кубрат“ и „На Патриция Кубрат“. Счита се още, че това е съкровището на хазната на Велика България. Цялото съкровище е впечатляващо – съставено е от над 700 предмета с общо тегло 25 килограма злато и 50 килограма сребро.

Второто съкровище, открито през 1799 година край село Над сент Миклош, чиито оригинали се намират в музея във Виена, се предполага, че принадлежи на хан Аспарух.Учените свързват това свое твърдение с един съд, върху който е изобразен конник, влачещ своя враг, и надпис „Испер“.

И двете съкровища показват величието на българската държава по времето на хановете Кубрат и Аспарух и разкриват част от бита и обичаите по това време.

Изложбата ще гостува в Историческия музей „Искра“ в Казанлък до началото на месец май. Входът е безплатен.

 


image0 (9K)