НАЙ-НОВИ:

11 безобидно изглеждащи навици, с които е по-добре да се сбогувате на момента

Хигиената е най-важният аспект от живота на цивилизования човек. Често без колебание след душ закачаме кърпата на закачалката и се напръскваме с дезодорант. Междувременно тези на пръв поглед безобидни действия вредят на здравето ни.
Ще ви разкажем кои хигиенни навици не са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед.

1. Твърде често използвате ароматни добавки за вана
Една от най-токсичните съставки е ароматната добавка. До 95% от тези добавки се произвеждат от масло, докато някои от тях влияят на хормоналния фон. Особено трябва да се пазите от състава на ацеталдехид: той се счита за опасен канцероген и може да повлияе негативно на дихателната и нервната система, както и на бъбреците.

2. Нанасяте парфюм върху бельото
Най-често дразненето на кожата на интимните места е симптом на контактен дерматит. Той може да бъде причинен по различни причини. По правило това е прах за пране или синтетичен материал. Рисковите фактори включват и използването на парфюми. Лекарите категорично не съветват пръскането на бельо с парфюм.

image0 (9K)

3. Твърде често прилагате овлажняващи кремове или маски
Най-лесния начин да разберете много ли използвате хидратиращ крем е да видите колко дълго трае тубичката. Ако свършва за няколко месеца, значи всичко е наред. Но ако е за няколко седмици, тогава си струва да се намали използването на такива средства. Има косвени признаци на преовлажнена кожа – запушени пори, мазен блясък и поява на акне (при условие, че те не са били там преди). Ако използвате крема твърде често, естествените овлажняващи механизми в крайна сметка ще се влошат. Средно специалистите препоръчват да използвате крема 1 път сутрин и 1 вечер, ако кожата е суха. В други случаи 1 път ще бъде достатъчен.

4. Да мийте зъбите веднага след хранене
Парадокс е, но веднага след хранене миенето на зъбите е нежелателно. Особено ако в менюто ви е имало кисели храни или сок. Факт е, че киселината реагира с пастата за зъби – и заедно хладнокръвно унищожават емайла. Ето защо, е по-добре да изчакате час-два с миенето с паста и четка, но използването на зъбен конец не е забранен.

5. Използването на антибактериален сапун
Сапунът може да съдържа триклозан, който може да промени нивото на тестостерон и хормони на щитовидната жлеза. И в големи количества това вещество причинява неконтролиран растеж на клетките, включително и на раковите клетки. Триклозан се намира в почти 75% от антибактериалните сапуни, както и в почистващите препарати и някои пасти за зъби. Лекарството е официално забранено в Канада и САЩ, тъй като производителите на козметика не са успели да докажат неговата безопасност. Изследвания сочат, че триклозанът може да увеличава резистентността на бактериите към антибиотици, да нарушава хормоналния баланс при животните и да убива водорасли.

6. Използванете на скраб и изтривалки
Счита се, че търкането нанася повече вреда, отколкото полза. Премахвайки горния слой на мъртвата кожа, ние унищожаваме естествената защитна бариера между епитела и външната среда. Това помага да се премахне мазният блясък, но парадоксът е следният: ако няма защитен слой, тогава кожата започва активно да произвежда мазнини, което в крайна сметка я прави още по-мазна. Подобна е ситуацията и с изтривалките: ако сте склонни към алергии или имате проблемна кожа, по-добре е да се миете с ръцете си. В този случай изтривалката има смисъл само за труднодостъпни места като гърба.

7. Да съхранявате кърпи на влажно място
Влажна кърпа – развъдник на бактерии в къщата. Освен това, ако се съхранява в банята, върху нея може да се образува мухъл. Използването на такава кърпа/гъба може да доведе до дразнене на кожата и акне. Идеален начин за предотвратяване на последствията е да съхранявате кърпата на сухо, проветриво място или да използвате четки, които изсъхват много по-бързо. Изпирането в пералня няма да е излишно – дерматолозите съветват да правите това веднъж на 3-4 дни.

8. Предпочитате дезодорантите под формата на спрей
Основната опасност от спрейовете е, че ние ги вдишваме и от възможните последици: гадене, пристъпи на астма, алергии, развитие на астма. Въпреки факта, че на много опаковки със спрей пише, че пръскането им в затворени пространства е неприемливо, не излизаме на открито да го правим. По-добре е да използвате обикновена ролка, ако нямате възможност да пръскате спрея, както е посочено в препоръките.

9. Използвате постоянно ежедневни превръзки
На първо място, лекарите препоръчват да избирате превръзки без аромати: те не дразнят чувствителната кожа. Установено е също, че ежедневната употреба на превръзки значително повишава риска от млечница. Ако поради обстоятелства все пак трябва да носите ежедневно, тогава трябва да ги сменяте по-често през деня и да ги сваляте през нощта.

10. Скубете космите в носа
Функцията на космите е да филтрират въздуха и да предотвратяват навлизането на твърди частици в тялото. Изскубването им може да доведе до 2 неприятни последици:
– Ако сте отскубнали космите, тогава на тяхно място ще се образува малка рана, в която могат да попаднат бактерии – и раната ще се възпали.
– Филтрацията на въздуха вече няма да бъде толкова задълбочена – чужди елементи ще започнат да влизат вътре.
Идеално решение на козметичния проблем на стърчащите косми е използването на тример или поне ножица за маникюр.

11. Измивате косата си, огъвайки се над ваната
Когато косата лежи естествено и свободно, има по-малък шанс тя да се повреди. Това се отнася не само за ежедневните прически, но и за начина, по който мием главите си. Фризьорите не препоръчват да миете косата, като се огъвате над ваната, по-добре е да го направите, докато стоите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Австралиецът Джок Полфриймдан няма да излезе на свобода, въпреки решението…