НАЙ-НОВИ:

На 11 000 работодатели са изплатени над 73 млн. лв. по схемата 60/40, за да запазят 170 000 места

Над 73 млн. лв. вече е платил Националния осигурителен институт по схемата 60/40 на 11 000 работодатели, за да оставят на работа над 170 хил. работници и служители. Това отчете социалният министър Деница Сачева на парламентарния контрол.

Тя обясни че това са работници с уникални единни граждански номера и че няма дублиране на помощта. Досега фирмите са подали над 15 хил. заявления за запазването на над 259 000 работни места. До момента Главната инспекция по труда направила 4 проверки дали работодателите са платили на работниците получените пари, но не са установили нарушения.

“В момента се подготвя нов дизайн на схемата който ще бъде представен следващата седмица. А по него вече ще могат да се наемат безработни. Мярката 60/40 ще се отвори за почти всички фирми от 1 юли до 30 септември, като условието е те да могат да докажат 20% спад на приходите”, посочи Сачева.

Вече няма да има списък с икономическите дейности. Без помощ обаче ще останат отново секторите “Селско стопанство”, “Финанси и застраховане” и “Държавно управление”. В образованието и здравеопазването ще се направят изключения, но само за подсектори, които не получават държавни финансиране.

 

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Голяма семейна трагедия сполетя фолкпевицата Таня Боева. В тези тежки…