1000 лева глоба за отровеното куче в чирпанско село

65-годишен старозагорец ще плаща глоба за отровено куче, реши Районният съд в Чирпан. Заради изискванията на чл.78 а от НК – за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, но деецът не е осъждан за престъпление от общ характер, затова съдът го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание глоба в размер на 1000 лева, се казва в мотивите на съда.

Пенсионерът Т.С. от Стара Загора, който живеел в село Ценово, е признат за виновен в това, че на 12 април 2016 година в село Ценово, е проявил жестокост към куче порода “Кангал”. Той дал на петгодишното животно храна с поставена в нея отрова за мишки и е причинил смъртта на кучето, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното.

На 11 април подсъдимият Т.С. решил да отрови кучето на съседа си, тъй като смятал, че то е опасно и вреди на имуществото му. Спомнил си, че негов съселянин му споменал, че притежава силна отрова и привечер, връщайки се с козите си от паша, минал край дома му и поискал малко отрова. Съселянинът му отсипал в найлонова торбичка около 100 грама прахообразно вещество с черен цвят, обяснявайки му, че не знае какъв вид е отровата, но се ползва за тровене на мишки.

Т.С. се прибрал в дома си и сложил отровата във вътрешността на подготвено от него шкембе от коза, като решил да го хвърли на кучето, когато се стъмни. В часовете след полунощ на 12 април, той се промъкнал до оградата на имота, близо до която било вързано кучето и хвърлил през мрежата шкембето с намиращата се вътре отрова. Кучето подушило, доближило се и изяло шкембето заедно с поставената вътре отрова.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд Стара Загора.


image0 (9K)