НАЙ-НОВИ:

10 правила на етикета, чрез които ни преценят от първите секунди

Мнозина смятат, че познаването и спазването на етикета са задължителни само за първите лица на държавата и кралските особи. Но напразно. Мойра Редмънд в книгата си „Съвременният етикет“ доказва, че хората, които искат да опознаят човека, автоматично обръщат внимание на неговите маниери. А на кои от тях, тук ще разкажем. Сигурни сме, че за да не изпаднем в неудобна ситуация, няма да ни навреди на всички да се запознаем с тези правила.

10. Бъдете внимателен към събеседника си

В общуването слушането е по-важно от говоренето. Съгласете се, хубаво е, когато събеседникът ви слуша и не се прозява и се оглежда. Не насочвайте вниманието си към смартфона или други предмети. Опитайте се да слушате човека, дори и да не се интересувате особено от това, което той казва. Опитайте се да използвате техниката: слушайте не въпроса, а човека, с когото разговаряте. Но ако все пак разговорът ви умори безвъзвратно, извинете се и променете темата на разговора.

9. Не проявявайте прекалена откровеност в непозната компания

Има теми за разговор, които трябва да останат само за комуникация с приятели. Ако започнете да споделяте в непозната компания вашите болежки, финансови проблеми, да обсъждате личния си живот, не всички ще оценят тази откровеност. Просто рискувате да объркате другите. Политика, религия, финанси, вашият личен живот и взаимни познанства – всичко това не е най-добрият избор за разговор. Опитайте се да намерите общи теми. Това могат да бъдат такива за времето, киното, спорта.

8. Не злоупотребявайте с парфюм

Много хора слагат прекалено много парфюм, мислейки, че в противен случай ароматът няма да се усети. Но по правилата на добрия тон това е погрешно. Дори има такова понятие в етикета като „кръгът на аромата“ – кръг, извън който хората не трябва да усещат вашия парфюм, радиусът му е приблизително равен на дължината на протегната ръка. Няколко капки от любимия ви аромат съвсем ще се справят с тази задача. Ако предпочитате аерозол, след пръскането се препоръчва да се потопите в ароматния облак, така че ароматът да се разпредели равномерно по цялото тяло.

7. Не изразявайте открито чувствата си на публично място

За влюбените хора е много трудно да скрият своите силни и нежни чувства. Но си струва да се опитаме да не причиняваме на другите чувство на неловкост. Целувки, страстни докосвания и още повече кавги е по-добре да оставите, докато не останете насаме. По този начин вие не само показвате уважение към другите, но и един към друг.

6. Не поставяйте чантата си върху масата

Ако трябва да отидете в ресторант, тогава според правилата на етикета, само една малка чантичка – клъч може да се сложи на масата близо до вас. Други чанти могат да бъдат поставени на пода или просто окачени на облегалката на стола. Не ги дръжте и върху колената си.

5. Не допивайте всичко до последната капка

Когато ядете, не се опитвайте да изядете всичко до последната троха и изпиете всичко до последната капка. Това едва ли ще ви набави допълнителна ситост, но звукът на сламка, всмукваща напитка отдолу, и лъжица, драскаща дъното на чинията, определено не са най-приятни. Обзалагаме се, че вие сами не бихте искали да сте в компанията на масата с такъв човек.

4. Спазвайте правилно разстояние с мъжете

Как си струва да се държите, ако срещнете приятел на улицата? Дори и да сте в близки приятелски отношения, не трябва да се втурвате към врата на човека или да го поздравявате твърде силно, особено когато е в компанията на приятелката си. Вместо това кимнете и очаквайте реакцията му. Той първо ще ви поздрави, или ще ви запознае със своята приятелка. Това правило важи и за мъжете.

3. Обръщайте се на „вие“ към всеки над 12 години

Според правилата на етикета, трябва да се обръщате на “вие” с всички над 12 години. Трябва да бъде показвано дружелюбно и приятелско отношение към всички, включително към персонала. Ако пренебрегнете това правило, ще ви бъде трудно да очаквате искрено взаимно уважение.
Ако е възможно, опитайте се да се обръщане към сервитьора с кимване на глава, поглед, усмивка, ръка, леко повдигната над масата. Фразата „моля“ също е подходяща, но е безлична. В добрите ресторанти сервитьорът, идващ при вас за първи път, се представя по име. Опитайте се да го запомните и да се обръщате към него така. Самото обръщение „сервитьор“ носи лека нотка на пренебрежение. Ако сте забравили името, можете да се обърнете така: „Г-н сервитьор“.

2. Ако сте мъж, тогава винаги си проправяйте път първи в залата

Когато трябва да стигнете до мястото си и редът вече е зает, трябва да преминете покрай седналия с лице, а не с гърба си. Същото правило важи за конферентната зала, киното, театъра – където има театрални места за сядане. Мъжът първо си проправя път, после жената.

1. Дръжте чашата правилно

В бюфета трябва да спазвате следните правила. Чашите с напитки според етикета трябва да се държат в лявата ръка, така че дясната да е суха и свободна за ръкостискане. Трябва да избирате такива лакомства, които не е необходимо да отхапвате. Що се отнася до чашата за шампанско, повдигнете я от долната широка част. Само сервитьорът я държи за столчето.

Превод от руски: Зарата Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
  Lubomir Alamanov Нов скам е плъзнал. Да си знаете.…