НАЙ-НОВИ:

1 октомври е ден на музите – на поезията и на музиката

1 октомври е ден, в който се събират музите – защото се честват две изкуства, които често „живеят” заедно – музиката и поезията.

Като Международен ден на музиката 1 октомври се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, в който се напомня за мястото на музиката в живота на хората и ролята ѝ за духовното извисяване на мислещите същества.

Специално в България 1 октомври е официален Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.

Същата дата – 1 октомври, е приета, отново от ЮНЕСКО, но едва през 1999 г. – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив читател и всеки жив поет.” Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия”.

На снимката: “Музика на сърцето” от Венелин Фотев Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
В деня на Поезията, преди да завалят предизборните обещания от…