Великобритания: Няма да платим много на Европейския съюз за отделянето си от него

Великобритания няма намерение да плати на Европейския съюз много пари като компенсация за прекратяване на своето членство.

Това заяви британският министър по въпросите на „Брекзит“ Дейвид Дейвис в интервю за британската телевизия ITV. Той коментира твърдения на британски медии, че е възможното от Лондон да бъдат поискани компенсации  в размер на 50 милиарда паунда.

„Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста – ние ще изпълним всички ангажименти, защото сме почтена държава. Въпреки това – плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна, не се очакват“, заяви Дейвис.

Британски медии твърдят, че главният преговарящ на Европейския съюз по „Брекзит“ Мишел Барние в момента работи върху споразумението между Лондон и Брюксел. То предвиждало Великобритания да плати  на Европейския съюз между 50 и 60 милиарда паунда. Става въпрос за изплащане на пенсии на британци, които живеят в други страни от Евросъюза, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Европейския съюз и Великобритания.


image0 (9K)