​Отец Кортези*: Липсата на лустрация и оценка на миналото е една от грешките на България

Днес почитаме жертвите на комунизма на остров Белене

В събота, 28 май, на Остров Белене е организирано поредното национално поклонение в памет на жертвите на комунизма. Тази година то ще е под наслов „Песента на свободата“.

„Аз съм европеец и за мен е неприемливо да виждам огромни плакати на Сталин в Москва. Тук на Белене няма да се издигат плакати на Мусолини или Хитлер. Оценката е, че тоталитарните режими са престъпни“. Това заяви отец Паоло Кортези в навечерието на събитието пред Faktor.bg

„Не ми харесва случващото се в Русия, как вървят нещата там, например, че Путин е бивш полковник на КГБ. В Италия полковници, работили за фашистите, са пращани в затвора. А в България дори сте имали президент, който е бил свързан с ДС. При нас е абсурд подобно нещо да се случи. Лустрацията в Италия се проведе още през 1945 година. Може би именно липсата й в България е една от грешките на миналото, както и ясна оценка за настоящето.

Деликатен e въпросът и затова, че в България все още виновниците за престъпленията на комунизма не са поели вина. Аз като духовник мога да кажа, какво е проповядвал нашият Господ, че трябва да прощаваме. Прошката е в две направления – от нас – от жертвите, от една страна. Ние трябва да се развиваме, защото не може вечно да живеем с чувство за отмъщение. От друга страна, разбира се, се изисква и налага справедливостта. Ако някой е убил невинни хора, той трябва да бъде съден. Все пак искрено се надяваме, че престъпниците мога да се покаят“, казва духовникът.

“Акцентът на възпоменанията тази година ще е свободата, от която бяха лишени невинните хора, прекарали в комунистическите концлагери. Всичко трябва заедно да почитаме паметта на тези невинни жертви на комунизма, на фашизма и нацизма. Това е европейска платформа за паметта”, разясни Кортези.

Днес ще бъде представена една документална изложба – портрети на лагеристи от “Белене” на Петър Байчев. Тя ще остане за постоянно в сградата на музея, където е показана друга изложба, направена с помощта на журналиста Христо Христов. „Целта е всяка година да обогатяваме експозицията, която показваме на посетителите. Броят им всяка година се увеличава все повече, миналата имаше над 1000 гости от цял свят. Ще бъде открита и нова паметна плоча. С младежи ще четем стихове, писани от репресираните.“ разказва още за днешната програма духовникът.

Акцент на възпоменанието ще бъде и присъствието на президента Росен Плевнелиев, както и на гости от Гърция, Италия, Франция, Румъния, Германия и други.

*Отец Паоло Кортези е енорийски свещеник и ректор на т.нар. светилище на Блажен Евгений Босилков в Белене. Идва в Белене през октомври 2010 година с идеята усилено да изучава българската азбука и исторически факти от миналото на страната ни.

Организира учредяването на Инициативен комитет за изграждането на Мемориал на мястото на някогашния комунистически концлагер „Белене” на остров Персин. Организирал е поклонения на няколко групи от Италия, като последната е на 23 август 2015 г. – денят в, който Европа почита жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

Източник: фактор.бг


image0 (9K)