Ясен Тодоров: Битката е между държавата и олигархията. Целта е да няма стабилно правителство

„Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор, първата цел е удар по главния прокурор, следващата е инсталирането на удобни хора във ВСС,“ заяви председателят на Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС, Ясен Тодоров, във връзка със скандала около срещата на Сотир Цацаров и собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев.
Според Тодоров последната цел е да няма стабилно правителство, затова се разиграва сценарий за дестабилизация на държавата.

Според него битката е между държавата и олигархията.

Той обвини директно партия „Да, България“ и нейния лидер Христо Иванов в опита да дестабилизират държавата.

„Христо Иванов има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС. ВСС е безвъзвратно разделен. Другата цел е да се замитат следи – икономически престъпления да не бъдат разкрити“, каза още членът на ВСС.

Поведението на Сашо Дончев, който по думите му е един от най-влиятелните хора в държавата, е учудващо, защото е трябвало да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно.

„Оказа се, че не е вярно, че той е написал оплакване до президента, а искане за среща без никаква конкретика“, подчерта магистратът.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че в писмото до него от Съюза на издателите само го информирали за „тревожна провокация към независим медиен издател“, но нямало нищо за „кафета, срещи и имена“. Според държавния глава нямало никакъв казус в това писмо.

Тодоров коментира и призива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ВСС да провери фактите около срещата, в която е участвал Цацаров.
Според Ясен Тодоров, Панов трябва да подаде оставка от председателското място във ВКС, ако му е останала капка достойнство.

„Станал си председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако се разграничаваш от тях, подаваш си оставката. Попитайте какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев. Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места“, допълва Тодоров.

Източник: dir.bg


image0 (9K)