Японският император Акихито ще абдикира. Това се случва за първи път от 200 години в Япония

Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30 април 2019 г., а от 1 май император ще бъде големият му син, престолонаследникът Нарухито.
Новината първоначално бе съобщена от японски медии, а по-късно бе потвърдена пред журналисти от премиера Шиндзо Абе, съобщи dir.bg

Очаква се официалното съобщение да бъде направено от кабинета другата седмица.

[ad id=“263680″]

Абдикирането на Акихито стана възможно, след като през лятото в Япония влезе в сила специален закон, позволяващ на императора – за пръв път от 200 години – да се оттегли от властта. Той ще действа само в продължение на три години и важи само за сегашния император.

През август миналата година японският император в безпрецедентно обръщение към нацията изрази желание да се откаже от престола, той като смята, че заради преклонната си възраст може да не е в състояние да изпълнява задълженията си. През последните години Акихито имаше и сериозни здравословни проблеми – претърпя сърдечна операция и бе лекуван от рак на простатата.

Доскоро законът изискваше императорът да изпълнява церемониалните си задължение до края на живота си. Социологически допитвания показаха, че японците реагират със симпатия и разбиране на желанието на Акихито. Затова бе решено специално за него да се направи изключение.

[ad id=“225664″]

Акихито е представител на една от най-старите монархии в света. Той е роден на 23 декември 1933 година

В края на 50-те на миналия век, императорът се жени за Мичико – момиче, което не е от висшата аристокрация и с което се запознава на тенис корта.


image0 (9K)