ЯПОНИЯ НАГРАДИ НЕШКА РОБЕВА С ИМПЕРАТОРСКИ ОРДЕН

Японският посланик Такаши Коидзуми връчи знака на японския император „Орден на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка“ на Нешка Робева за заслуги към японско-българските отношения.

Известната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева получи японския държавен „Орден на изгряващото слънце“. Отличието й бе връчено в сряда вечерта в резиденцията на японския посланик в София. От името на правителството в Токио Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми награди Робева за изключителния й принос в развитието на двустранните японско-български отношения и в частност на двустранните контакти в областта на спорта.

В годините от 1982 година насам Нешка Робева, в качеството си на треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика и впоследствие треньор (и президент от 1992 година) на Клуб по художествена гимнастика „Левски“, приема и обучава множество японски състезатели и треньори, като по този начин допринася за формирането на бъдещето на японската художествена гимнастика.

Японският посланик изрази дълбоката си благодарност към Нешка Робева за развитието на художествената гимнастика в Япония и ѝ пожела здраве и още успехи.

Развълнувана от високото отличие, с което беше удостоена, тя каза, че признанието не е само за нея, но и за България.

На тържеството беше поканена и Илиана Раева, която каза, че „няма по-подходящо признание за императора на българската художествена гимнастика, Нешка Робева, от императорския знак“, което беше посрещнато с аплодисменти. Специално за церемонията пристигна и генералният секретар на федерацията по гимнастика на Япония Моринари Ватанабе, който връчи специален подарък на г- жа Робева. Заместник-министърът на ММС Нина Найденова прочете поздравителен адрес и отбеляза, че Нешка Робева е икона на българския спорт!

След официалната част гостите на тържественото събитие поздравиха Нешка Робева на изискан коктейл, даден в нейна чест от японския посланик.

С Нешка Робева, общо осем души стават българите, носители на японски орден за заслуги в областта на културата, като това число не включва посланиците на България в Япония и бившите ръководители на държавата.

Носители на отличието през годините са: 

1982 г. – Елена Алинска, преподавател по руски език в Софийския университет;
1995 г. – Акад. Христо Недялков, диригент на Детския радио хор;
2005 г. – Мария Вълчанова, бивш директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София;
2006 г. – Лиляна Кънева, бивш изпълнителен директор на Българската сумо федерация;
2009 г. – Братислав Иванов, преподавател по японски език и зам.-директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София;
2009 г. – Дора Барова, дългогодишен изтъкнат преводач от японски език;
2011 г. – Даниела Кънева, журналист от БНТ.

uspelite.com


image0 (9K)