Япония готова да купи най-малко още 20 изтребителя F-35A

Япония планира да закупи най-малко 20 допълнителни изтребители F-35A през следващите шест години, съобщава „Ройтерс“.

[ad id=“225664″]

„От гледна точка на бюджета и производствените графици е подходящо ново придобиване на около 25 самолета“, коментира източник, запознат с плана, който не желае да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, предава нюз.бг. Смятат за купят окомплектовани самолети от САЩ, на стойност около 100 млн. долара всеки, което ще спести на Япония около 30 млн. долара на изтребител.

[ad id=“236993″]

Покупката се добавя към поръчка от 42 изтребителя, повечето от които се строят в завод за „окончателно сглобяване и проверка“ в Япония, управляван от Mitsubishi Heavy Industries. Заводът на „Мицубиши“ е един от двата такива завода извън САЩ, като другият е в Италия и се управлява от „Леонардо Спа“.

Тъй като Китай обновява своята авиация, включително и стелт самолети, а Северна Корея се стреми към ядрени оръжия и програми за балистични ракети, F-35 ще увеличи допълнително зависимостта на Япония от американската военна технология, срещу техни потенциални съперници в Азия.

[ad id=“236999″]

Япония обмисля и закупуването на F-35B, версията с вертикално излитане и кацане на изтребителя. Този модели може да се използва от малки острови в Източнокитайско море или кораби от клас „Изумо“.

„Все още не сме направили план и оценяваме от кои бойни самолети имаме нужда“, коментира военният министър Ицунори Онодера.

[ad id=“237001″]

Министерството ще изготви два отбранителни доклада до края на годината, които ще очертаят целите на Япония за сигурност и плановете за военни поръчки за следващите пет години, от април 2019 г.

Първият от 42-та изтребителя F-35 поръчани от Япония са разгърнати във въздушната база „Мисава“ в Северна Япония. Японските официални лица и ръководители на Lockheed Martin ще присъстват на церемония в събота, за да отбележат влизането на първия японски F-35 в експлоатация.

[ad id=“238430″]

Япония също така иска да създаде и свой собствен изтребител F-3, въпреки че високата цена за разработване означава, че вероятно ще трябва да намери чуждестранни партньори за споделяне на разходите.


image0 (9K)