Яде ми се сладичко! Какво ли значи това…

Ягоди, шоколадова торта, баничка, соленки, сочна пържола… Ако попитате няколко човека какво им се яде в момента, ще ви дадат различни отговори. Понякога ние не сме гладни, но заради стреса, който имаме, искаме да похапваме. А предпочитанията са какви ли не не само заради вкуса ни, но и под въздействието на стреса и нашите емоции.

Най-често когато сме тъжни или под напрежение, ние се тъпчем с вредни храни. Много хора ядат сладкиши, когато са разстроени и смятат, че захарта ще им помогне да се почувстват по-добре, но по този начин само си вредят.

Всички ние се изкушаваме и прекаляваме с яденето поради една или друга причина. Ето какво „говори“ апетитът ви към отделни храни:

1. Желание за шоколад – нуждаете се от магнезий

Понякога тялото ни алармира, че има някакъв проблем чрез апетита за определена храна. Например неистовото желание за шоколад в най-неподходящото време на деня. Натуропати предупреждават, че когато искате да си вземете една плочка от сладкото изкушение, а „ометете почти всичко, то организмът ви се нуждае от повече магнезий, хром и витамин В. Ако не можете да се удържите, по-добре е да си купите по-качествен черен шоколад, в който има поне 70% какао. Шепа сурови бадеми също ще ви помогнат да заситите чувството за глад, защото в тях има голямо съдържание на магнезий.

2. Нещо сладичко – трябва ви вода

Ако ви се яде нещо сладко като кексче или тортичка, то или кръвната ви захар е ниска, или тялото ви е дехидратирано. Понякога хапването на сладкиши не е най-доброто решение, защото може да предизвика хаос в метаболитната ви система и сухота в устата. Преди да посегнете към тях, изпийте поне една чаша вода. Ако жаждата продължава, яжте ябълка или някакъв друг плод.

3. Копнеж за солени храни – тялото „иска“ витамини от група В

Апетитът за солени храни може да се дължи на няколко основни причини. От тях по-сериозни са недостигът на натрий, прекомерното похапване на захар или твърде много калий в тялото. Все пак не бива да налитате на твърде солените храни и за предпочитане избягвайте обикновената готварска сол. Вместо нея ползвайте хималайска.

Ако по време на стрес ви се яде сладко, най-вероятно се нуждаете от витамини от група В. Приемът им ще „потуши“ глада ви.

4. Желание за пържено – повече есенциални мастни киселини

Домашен чипс, пържени тиквички… Ако усетите, че в конкретен ден ядете предимно пържени храни, то това си има своето обяснения – тялото ви алармира, че му трябват повече есенциални мастни киселини. Пържените яйца и беконът за закуска обаче съдържат повече трансмазнини, които организмът обработва по-трудно.

Вместо пържени кюфтета или патладжани, си хапнете едно авокадо с малко зехтин или ленено масло, може и гръцка салата. Някои ядки също съдържат от здравословните мазнини. Алтернатива са и по-мазните риби като сьомга или херинга. Не забравяйте, че 60% от мозъка е мастна тъкан и затова тялото ви се нуждае от есенциални мастни киселини.


image0 (9K)