Явор Нотев: Умишленото причиняване на смъртта на Милен Цветков няма да се докаже лесно

Новото обвинение срещу 22-годишния шофьор Кристиян Николов, причинил катастрофата с журналиста Милен Цветков – за умишлено причиняване на смърт, ще бъде трудно за доказване, но е напълно адекватно. Това коментира депутатът-юрист Явор Нотев, който има опит в делата с катастрофи.

Обвинението срещу Николов беше преквалифицирано от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено причиняване на смърт.

Според Нотев основание за това е наличието на четири вида наркотици, открити в кръвта на шофьора. За да издържи обвинението, обаче разследващите ще трябва да докажат, че става въпрос за системна употреба, а не за инцидентно приемане на дрога и липса на преценка за последствията.

Според терапевта по зависимости Желяз Турлаков в случая става въпрос за зависимост.

„Ако прокуратурата не успее да докаже повдигнатото обвинение, то може да бъде преквалифицирано отново и Кристиян Николов ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост“, коментира още адвокат Нотев.

Засега защитата на младия мъж отказва да коментира, но в съда заяви, че няма преки доказателства, че именно Николов е шофирал джипа, с който беше убит Цветков. Нямаше обяснение обаче кой тогава е карал мощния луксозен автомобил, собственост на фирма майка му и с който преди няколко години е бил блъснат и ранен мъж. Тогава разследването е водено срещу нея, но по неофициална информация има съмнения, че е шофирал пак Кристиан.

Самата Десислава Пешева-Николова, директор на Винпром „Карнобат“, също е с обвинение – заради това, че е предоставила джипа на сина си. Тя обаче е на свобода срещу 100 000 лева гаранция.

 


image0 (9K)