Яворови януарски дни – Чирпан 2017

Традиционните Яворови януарски дни в Чирпан ще започнат на 13.01.2017 г.

Организатори на събитието са Община Чирпан, Съюзът на българските писатели, Националният литературен музей, Къща-музей „П. К. Яворов“ – Чирпан и Фондация „Яворов“.

Тържествата ще започнат с откриването на изложба „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ в къща-музей „П. К. Яворов“ от 17 часа. Изложбата ще бъде представена от д-р Иван Христов от Института за литература на БАН.

В къщата на поета ще бъде запален и пренесен огънят на Яворовата поезия до паметника му в парк „Яворов“, където официално ще бъдат ткрити Яворовите януарски дни в Чирпан.

Тържествената Яворова вечер ще започне от 18 часа в залата на Община Чирпан. Тя ще бъде открита със слово за Яворов от Явора Стоилова. В поетичното четене ще се включат поетите Ангел Кроснев, Анна Багряна, Атанас Капралов, Боян Ангелов, Васил Иванов, Георги Ангелов, Димитър Христов, Ина Иванова, Керка Хубенова, Трифон Митев, Ясен Калайджиев. Вечерта ще завърши с концерт на вокален квартет „Юдит“ и акустично дуо – Христина Белева и Петър Миланов.

На следващия ден от тържествата – 14 януари, в къща-музей „П. К. Яворов“ ще се състоят:

14:00 часа Премиера на книгите „Яворов. Сюжетите на последните години“ и „Кръгът „Мисъл“. В годината на големите литературни юбилеи“ на проф. Михаил Неделчев, които ще бъдат представени от проф. Цветан Ракьовски и проф. Димитър Михайлов. Книгата на проф. Цветан Ракьовски „Пейо Яворов. Анхиалски сюжети“ ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев.

15:00 часа Музикално пътуване с поезията на Пейо Яворов, представено от формация „Носталгия“

16:00 часа Разговаряме за „Безсъници“ на П. К. Яворов“ – 110 години от „Безсъници“ с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски и проф. Димитър Михайлов.

18:00 часа Музикално-поетичен спектакъл „Бермудският триъгълник“ на Ивайло Диманов.

В изложбена зала „Георги Данчов – Зографина“ от 17:15 часа ще бъде открита изложба графика и рисунки на Художествена галерия – гр. Раднево, представена от директора на галерията – Алена Ликова.

В последния ден от тържествата – 15 януари

от 14 часа в къща-музей „П. К. Яворов“ ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс литературния „И ти си в мене – ти родино моя“,а в ХГ „Никола Манев“ от 14:30 часа ще бъдат обявени победителите в Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ в памет на Василия Стоилова. Там ще бъде открита и изложба с отличените творби.

Последното събитие от тържествата ще се състои в къща музей „П. К. Яворов“ – Концерт на Марин Гонев – пиано и Таньо Кондарев – виолончело с начален час 15:30.


image0 (9K)