Ябълките: най-полезните сред плодовете и най-древните

Сладки, сочни, хрупкави и здравословни, няма начин да не харесвате ябълки.

10 интересни факта за ябълките:

1. Ябълките са едни от първите дървета, култивирани от хората. Тяхната родина е Западна Азия. Смята се, че Александър Велики открил дребни ябълки в Мала Азия през 300 г. пр. н.е. , а тези, които донася в Древна Македония, се използват за присаждане.
[ad id=“225664″]

2. Известни са около 7500 сорта ябълки, всеки с различни размери, период на цъфтеж и характеристики на плода. Това означава, че ще са ви необходими 20 години, за да ги опитате всичките, ако ядете по една ябълка от всеки сорт на ден.

3. През 2013 г. в света са били произведени 64 млн. тона ябълки. Сред най-големите производители са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия.

[ad id=“263680″]

4. През 2015 г. България е произвела 57 000 тона ябълки, сочат данни на Евростат. Това е едва 0.5% от общото произведено количество в ЕС през тази година, достигащо 12.7 млн. тона.

5. Една ябълка със средни размери съдържа около 80 калории. В една ябълка се съдържат средно десет семена.

6. An apple a day keeps the doctor away (Една ябълка на ден държи лекаря далеч – бел. ред.). Ябълките съдържат пектин и флавоноиди, които помагат за изчистване от холестерола и прочистват артериите. Ябълките помагат за по-остър ум и за заздравяване на костите.

[ad id=“236993″]

7. Зъболекарите също препоръчват консумирането на ябълки, защото ще ви помогнат да се отървете от плаката. Те съдържат вещество, което стимулира разграждането на петната по зъбите след пиене на кафе или тъмни напитки. Кой плод е смятан за символ на безсмъртието?Унищожаването на крушово дърво предвещава трагична смърт в Китай.

8. Средностатистическият американец яде по 65 ябълки на година.

9. Ябълковите дървета живеят над сто години. Те дават първите си плодове около четири-пет години след засаждането им.

10. Най-голямата ябълка, откъсвана някога, е тежала 1.4 кг.
Източник:Blitz.bg


image0 (9K)