Юнкер се отказа от визита в Париж заради протестите на „жълтите жилетки“

Крайнолявата опозиция обмисля да внесе вот на недоверие срещу управляващите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отменя насроченото за утре посещение в Париж, съобщи говорител на институцията, цитиран от БНР. Той обясни, че това се налага, за да се даде възможност дневният ред на френския парламент, пред който Юнкер трябваше да говори, да бъде посветен на национални въпроси.

Протестите срещу правителството във Франция продължиха и днес.

Френският премиер Едуар Филип утре ще се срещне с представители на протестното движение на т. нар. „жълти жилетки“. В парламента по-късно тази седмица също ще има разговори, посветени на кризата.

Едуар Филип започна разговори с политическите лидери в търсене на изход от кризата с протеста срещу цените на горивата, който прерасна в насилие и излезе от контрола на властите. Междувременно крайнолявата опозиция обмисля да внесе вот на недоверие срещу управляващите.

Френското правителство предлага от сряда дебати в Националното събрание и в Сената във връзка с протестите на „жълтите жилетки“ и избухналите безредици. Премиерът Едуар Филип се готви да съобщи мерки за действие след започналите вече консултации с лидерите на всички политически сили и делегати на протестиращите, които са очаквани следобед в Министерския съвет.

Междувременно френският министър на икономиката Брюно льо Мер заяви пред журналисти, че правителството трябва да ускори процеса на намаляване на данъците, но и на намаляване на публичните разходи. „Кризата е с дълбоки корени“, твърди той.

„Няма да обявяваме решения преди дискусиите“, каза пред радио „Франс Ентер“ говорителят на правителството Бенжамен Гриво. Той добави, че екологичният дълг не трябва да бъде оставян на следващите поколения.

Следобед трябва да започнат първите процеси срещу задържаните за размириците в Париж. Според радио „Франс енфо“ трийсетина са непълнолетни жители на парижките предградия, а задържаните крайни активисти са сравнително малко, тъй като умеят да бягат от полицията.


image0 (9K)