Юнкер свиква среща на върха за бежанците. Вишеградската четворка отказа участие

Неформална среща по въпросите на миграцията и убежището е насрочена за днес в Брюксел. Тя бе свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

[ad id=“225664″]

В срещата ще участват лидерите на България, Франция, Германия, Италия, Гърция , Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия.

Тя се провежда броени дни преди Европейския съвет, предвиден за края на другата седмица, на който се очаква миграцията да бъде основна точка. Темата за мигрантските квоти остава спорна от началото на бежанския поток, като миналата година тя предизвика напрежение между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

[ad id=“263680″]

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи четири точки за справяне с проблема – незабавно спиране на потока от нелегални мигранти, гарантиране на външните граници на ЕС, изнесени центрове за настаняване на бежанци извън границите на Общността, а тези, които вече са в ЕС, да бъдат настанени в центрове от закрит тип. Не се очаква обаче да бъде постигнат пробив.

Страните от Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които най-силно се противопоставят на мигрантските квоти, заявиха, че няма да участват.

[ad id=“236999″]

Европейската комисия предложи Frontex (Фронтекс) – граничната служба на съюза – да прерасне в европейска гранична полиция. Идеята представи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Според него мигрантската криза поставя под въпрос самото съществуване на Европейския съюз и Шенген.

По-рано в търсене на изход канцлерът Ангела Меркел започна да обсъжда двустранни споразумения със съседите на Германия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в други държави.

[ad id=“218548″]

Междувременно Австрия намалява средствата за мигранти с цел да ограничи новопристигащите и предлага военни по външните граници на съюза, в Унгария промениха законите си, за да спрат подкрепата за мигрантите.

В събота френският президент Макрон настоя за финансови санкции за държави, които отказват прием на мигранти с доказан статут. Заедно с испанския премиер Санчес той се обяви за бежански центрове от затворен тип на територията на Европейския съюз.

Остри реплики се чуха между Париж и Рим през последните часове.

[ad id=“237001″]

„Арогантна Франция може да стане враг номер 1 за нас по въпросите на миграцията“,коментира италианският вицепремиер Луиджи ди Майо. Заради твърденията на Макрон, че потоците към Европа са намалели, той каза, че френският президент няма връзка с реалността.


image0 (9K)