Юнкер и Люксембург блокирали борбата на ЕС срещу укриването на данъци цели 20 години

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер години наред като премиер на Люксембург тайно е блокирал усилия на ЕС в борбата срещу укриването на данъци от мултинационални корпорации.

Това става ясно от разкрити в публичното пространство документи, пише „Гардиън“.

Германски дипломатически документи открито показват предприемани от Люксембург маневри в Брюксел с цел да се попречи на опитите за справяне с проблема с укриването на данъци.

Преди почти 19 години е създадена комисия за етичен кодекс в областта на облагането на бизнеса с данъци. Групата трябва да предотвратява страни членки да действат един срещу друг относно увеличаване властта на мултинационалните компании. Обаче малко се знаеше за работата на тази група до този момент. Страните членки постигнаха съгласие за кодекс на поведение по отношение на данъчните политики и си обещаха да не се замесват във „вредна конкуренция“ помежду си.

Обаче разкритите документи показват как шепа малки държави са използвали местата си в комисията да блокират действия на ЕС и да защитават собствените си данъчни режими.

Усилията на мнозинството страни членки да възпрепятстват агресивното данъчно планиране често са блокирани от действията на няколко по-малки държави- често Люксембург.

Изтеклите в публичното пространство документи, споделени с „Гардиън“ и Международния консорциум на разследващите журналисти от германската радио група NDR, поставят в неудобно положение Юнкер, който беше премиер на Люксембург от 1995 до 2013 година. По време на този период той ръководеше също финансовото министерство на държавата.

Въпреки населението си от само 560 хиляди души, Люксембург е блокирал данъчни реформи на ЕС.

Люксембург например е блокирал в комисията предложения като: според планове данъчните власти във всяка страна членка да правят преглед на споразуменията с мултинационални компании; стратегии за разследване на трансгранично укриване на данъци и подобряване споделянето на информация между държавите членки за данъчните споразумения, гарантиращи на мултинационалните компании поверителност.

Източник от комисията заяви пред „Гардиън“, че групата повече не изпълнява целта си, тъй като не може да постигне много заради приеманите с единодушие решения.

news.bg


image0 (9K)