Юнкер в Подгорица: Бъдещето на Черна гора е в ЕС

Черна гора показа силна воля да се присъедини към Европейския съюз и нейната съдба определено е в ЕС, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в черногорския парламент, съобщава телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

„За по-малко от 12 години успяхте да изминете невероятен път“, каза Юнкер, като припомни, че от отделянето от общата държава със Сърбия през 2006 г. страната е станала членка на ООН, Международния валутен фонд, Световната търговска организация, а от миналата година и на НАТО.

Председателят на ЕК похвали и постиженията на Черна гора в процеса на европейска интеграция, но предупреди, че тук не трябва да се смесват скоростта и качеството на реформите.

[ad id=“236993″]

По-рано днес на среща с премиера Душко Маркович Юнкер каза, че Черна гора има два приоритета – интеграцията в ЕС и икономическия растеж. Той поздрави премиера за неговата политика към съседните страни.

Юнкер пристигна днес на официално посещение в Черна гора в рамките на обиколката в Западните Балкани, която предприе, за да представи новата стратегия за разширяване на ЕС.

[ad id=“237001″]

Един от лидерите на опозиционния Демократичен фронт /ДФ/, Андрия Мандич, заяви днес, че председателят на парламента Иван Брайович е попречил на представители на опозицията да уведомят Юнкер за най-големия проблем на Черна гора – „държавния терор на управляващата коалиция“. Небойша Медоевич, друг от лидерите на ДФ, каза, че „ЕС мълчи за срастването на Черна гора с мафията и игнорира кражбата на изборите в Черна гора“.


image0 (9K)