Юлий Павлов: На първи тур за Фандъкова биха гласували 43,2%, за Манолова – 39,2%

Очевидно е, че в София ще има балотаж и той ще бъде между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Той представи в Националния пресклуб на БТА резултатите от проучване за електоралните нагласи в Столичната община един месец преди местните избори.

На първи тур за:

Йорданка Фандъкова биха гласували 43,2 на сто от вероятните гласуващи, ако изборите бяха днес,

за Мая Манолова – 39,2 процента,

за Борислав Игнатов (Демократична България) – 5,1 на сто,

за Ангел Джамбазки (ВМРО) – 4 процента,

за Волен Сидеров (Атака) – 1,2 на сто,

за Десислава Иванчева – 0,7 на сто,

показват данните от изследването, което е направено сред 1007 пълнолетни граждани на София между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

При балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за Фандъкова биха дали вота си 47,1 на сто от вероятните гласуващи на първи тур, а за Манолова – 42,4 на сто. 10,7 на сто заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж. Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се запази, ще се увеличи или ще намалява, зависи от това как ще протече кампанията, отбеляза анализаторът. Трудно е да говорим за привличане на нови избиратели, кампанията трябва да е насочена към мобилизиране на тези, които вече са направили избор, да излязат и да гласуват, както и да не се допуска демобилизация, посочи той.

Ако местните избори се провеждаха сега в София резултатите биха били:

ГЕРБ-СДС биха получили 38,7 на сто от гласовете на вероятните гласуващи,

БСП – 29,7 на сто,

„Демократична България“ – 7,9 процента,

ВМРО – 4,4 на сто,

„Атака“ – 1,6 процента,

„Движение 21“ – 1,5 на сто.
За Партията на зелените биха дали вота си един процент,

за ДПС – 0,7 на сто,

за АБВ – 0,6 процента,

за ДБГ и „Глас народен“ – по 0,5 на сто.

Много е рано за прогнози как ще се разпределят съветниците, но трудно може да бъде стопена разликата между ГЕРБ и БСП, както и трудно може ГЕРБ да си повиши резултата и да получи пълно мнозинство, коментира Павлов.

Според данните 57,1 на сто от анкетираните със сигурност са решили да гласуват и са решили за кого, 10,3 на сто смятат да гласуват, но все още не са избрали за кого, 15,4 на сто все още не са решили дали да отидат до урните, а 17,2 процента са категорични, че няма да гласуват. Очакванията на Юлий Павлов са, че едва ли ще гласуват повече от 500 хиляди души в София, като избирателната активност ще зависи и от кампанията. Той уточни, че данните са моментна снимка, а не прогноза.

Повече от три към едно е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, коментира анализаторът. Според 19,9 на сто от анкетираните София се е променила към по-добро през последните години, а 31,6 на сто – по-скоро към по-добро, като общият им сбор е около 52 процента. Няма съществена промяна, отговарят 31,9 на сто, а промяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат съответно 11,9 на сто и 2,7 процента, тоест – около 15 на сто.

Вляво от центъра като политически възгледи се самоопределят около 26 на сто от анкетираните, 32,2 на сто се самоопределят като центристи, а вдясно от центъра са 32,5 на сто.


image0 (9K)