Южноафрикански скулптор – фен на Веселина Кацарова, пристигна в Стара Загора, за да й подари статуетка (Видео)

Вчера, минути преди началото на „Кармен“ на стадион „Берое“ в Стара Загора, невероятната Веселина Кацарова получи изумителен подарък от свой фен – южноафриканският скулптор Hermanus Lukas McDonald. Той пристигна със съпругата си Антоанета и дъщеря й специално за концерта и заради възможността да направи своя дар на великата оперна певица. Статуетката от мед е нещо като демо. Мак, както се представя г-н McDonald, използва случая да види отблизо Веселина Кацарова, да й направи и да получи от нея качествени снимки, за да изработи нейна статуя в естествен ръст. Днес в 10 часа те се срещнаха за по-дълъг разговор. Ние в ЗАРАТА сме щастливи, че след като семейството се обърна към нас с молба да ги свържем с PR-а на Старозагорската опера и да съдействаме за уреждане на срещата, успяхме да помогнем своевременно. Естествено, наш ТВ екип засне интервю с гостите:

Присъствахме и на изключително емоционалната среща на двамата творци. След истинско приключение, както е редно – с объркано място за среща, преследване на време, пътуване в малка „Опел Корса“… открихме г-жа Кацарова в гримьорната й преди спектакъла. Вълнението й бе неподправено. Едва ли би могла да получи по-красив заряд преди излизането си на сцената в „Кармен“. Мак почти изгуби дар слово при срещата си с един от своите кумири (а това не е лесно – творецът разказва и мисли много красиво, както вае своите произведения). Бяхме свидетели на изненада, възхищение, ценно съизмерване на таланти… – в десетина минути – вечност на две изкуства, или по-скоро на двама творци, изразяващи по различен начин света си, но сходни по постигане на резултата да даряват щастие и мечти. Усмивки, сълзи на радост, прегръдки и раждане на едно приятелство, което ще продължи във времето не само за творците, но и за екипа на ЗАРАТА.

Аз обичам България още от първото си идване тук преди много години. Усетих близост с всичко тук. Бях потресен и заинтригуван, когато научих за Орфей и траките. Оттогава не преставам да се интересувам от древната българска история. Разбира се, тази ми любов към България стана още по-силна и истинска, съчетавайки се и с любовта ми към съпругата ми – българка, сподели Мак. Статуетката той вае по снимки върху диска на „Орфей и Евредика“ (изпълнениена на Веселина Кацарова в тази опера вае по неповторим начин една от най-вълнуващите и драматични любовни истории на всички времена).

Съпругата на Мак, Антоанета – Тони, също е страхотен човек личност, способна да оцени емоционалността, страстта към изкуството и особеното място, което съпругът й заема в своя свят, а и светът заема в него. Партньор, съратник, приятел и любима – не лека, но прекрасна съдба е избрала Тони и има силата да я следва, също творейки – връзка, която времето може само да засили и направи още по-вълнуваща.

Щастливи сте в Стара Загора, че имате Веселина Кацарова, възкликват и двамата. Усетили са също магията на града ни и хората в него. Прекрасната дъщеря, определено възнамерява да опознае Стара Загора детайлно. Сподели, че дори се чуди дали не заживее в България и то точно в Стара Загора някой ден.

Ето и моменти от двумесечната ежедневна работа на скулптора върху статуетката. Той е недоволен от лицето – твърде неясно е било върху диска, но пък е направил, според нас по-важното – уловил е душата и самата музика, въплътена в музата му.

Тони и Мак предоставиха на ЗАРАТА снимки от процеса по създаване на скулптурата

Мак е автор на скулптурите на всички председатели на Върховния съд на Претория, които са част от украсата във фоайето на институцията.

 

 


image0 (9K)