Ще ядем „златни“ яйца!

Поскъпнаха яйцата с до 10 стотинки за брой в страната за около месец.

[ad id=“225664″]

В повечето магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите.

В някои търговски обекти пък се предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите „вървят“ по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас, пише „Труд“.

[ad id=“255238″]

В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

„Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата“, съобщиха търговци на дребно. „Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“, обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни, твърдят производителите. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

[ad id=“225664″]

„Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата“, обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

„Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие“, описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)