Ще хващат в движение шофьорите без винетка

Автомобили, оборудвани с камери, ще контролират шофьорите за платени пътни такси.

Те ще могат и през деня, и през нощта да регистрират, преминаващите превозни средства, като разчитат техните номера„. Това обясни пред БНТ Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков.

[ad id=“225664″]

В контролните автомобили ще има таблет или лаптоп, на които ще се визуализират преминаващите моторни превозни средства. Системата ще засича регистрационния номер, автоматично ще го разпознава. Така в централната база данни в реално време ще се проверява дали конкретното превозно средство има платена винетка – за автомобилите до 3,5 т или пътна такса за превозните средства над 3,5 тона.

[ad id=“263680″]

Контролните автомобили ще са оборудвани и с ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи.

При желание и при спиране на пътя – тези, които искат, могат с банкова карта да заплатят на място компенсаторна такса, ако са в нарушение“, каза съветникът на регионалния министър.

Той посочи още, че шофьорите не е задължително да бъдат отбивани за проверка на пътя. Когато обаче бъде установено, че пътуват без валидна електронна винетка, ще бъдат информирани, както сега се получава известие за нарушенията на пътя от камерите на „Пътна полиция“.


image0 (9K)