Ще хапва ли българинът насекоми? Най-големият завод в Югоизточна Европа ще е у нас

Планираме в рамките на следващите две години да изградим най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми. Това обявиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на стартъпа Nasekomo.

През 2020 г. компанията е отчела голямо търсене, като според тях консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни.

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за храни за риби и домашни животни. Това, което се случи през миналата седмица, е, че след няколко години много внимателни анализи Агенцията по безопасността на храните в Европа прие за първи път насекомите като безопасна храна в човешката хранителна верига“, обясни Олга Марсенак.

Тя уточни, че става дума за брашнените червеи и каза, че в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми, включително и черната муха войник, която тяхната компания вече отглежда. Съоснователят на стартъпа посочи, че насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио.

„Към момента е много трудно се произведат насекоми и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след пет години този пазар напълно да се промени“, прогнозира съоснователят на Nasekomo.

Основателите на Nasekomo съобщиха, че планират в рамките на следващите две години да изградят най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


image0 (9K)