Ще спрат ли ТЕЦ „Марица-изток“ 2?

Сдружението „За Земята – достъп до правосъдие“ обжалва решението на екоминистерството от 21 декември за актуализация на разрешителното на ТЕЦ „Марица-изток 2“, с което централата може безсрочно да не спазва новите екологични изисквания.

От „За Земята“ разясняват, че с това решение държавната електроцентрала ще може да изхвърля живак и серни оксиди няколко пъти над нормата, докато междувременно продължава да тежи на бюджета с отрицателните си финансови резултати, съобщава dnevnik.bg

Според актуализираното разрешително, от 2021-а година ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще може да изхвърля живак 30 μg/Nm3 при норма 7μg/Nm3 и серен диоксид 570mg/Nm3 при норма от 130mg/Nm3. Сдружението смята, че институциите раздават дерогации, без да изискват тецовете да докажат ясна оздравителна програма и екологична рентабилност, и настоява централата да докаже, че има план за по-чисто производство в бъдеще.

„Европейското законодателство позволява временно отклонение от нормите (т.нар. дерогация) само ако разходите за постигането им са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда. Грубо нарушение е, че в случая с „Марица-изток 2″ това изискване не е спазено“, коментира адвокатът на сдружението Регина Колева.

От „За Земята“ посочват също, че Българският енергиен холдинг работи на загуба, въпреки че митът за евтиния ток от „Марица-изток 2“ продължава да битува. Те посочват, че скъпото електричество на държавната електроцентрала е една от основните причини за проблемите на националния холдинг. Те не са съгласни с критиките на правителството към поскъпналите въглеродни квоти като причини за негативния финансов резултат и изтъкват, че квотите отразяват високата здравна и социална цена на замърсения въздух.

Всичко, което трябва да знаете за:

Доминик Дойл, адвокат в партньорската организация на „За Земята“ – Client Earth, коментира, че в България тецовете на въглища получават пари, за да замърсяват, докато твърдят, че електроенергията им е евтина. „Правителството изсипва впечатляващи суми в „Марица-изток 2″, пренасочени от публичните средства, но топлоцентралата отказва да инвестира в технологии, които ще намалят замърсяването, както изисква европейското законодателство, и няма план за промяна на тази ситуация“, добавя адвокат Дойл.


image0 (9K)