Ще се ваксинираме доброволно и безплатно, с избор на ваксината

Приет е Националният план за ваксиниране срещу COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг с участието на ген. Мутафчийски и на шефа на БЧК проф. Красимир Гигов, който оглавява щаба за ваксиниране. Ваксиниринето ще бъде доброволно и по избор на ваксината, подчерта здравният министър.

Националният план на Република България за ваксиниране срещу к-19 е разработен съгласно заповед на здравния министър. Ползвани са указания на СЗО. Съобразен е с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура.

По думите на министъра ваксинирането ще бъде в няколко фази последователно. В първата фаза влиза медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, дентални специалисти, фармацевти и друг помощен персонал. „Лицата са поставени под висок риск със заразяване с COVID-19. Имунизирането им ще позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти“, уточни той.

Проф. Ангелов припомни че българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена.

Първите 125 000 ваксини, които правителството очаква да получи до края на годината, ще покрият нуждите на половината от първата приоритетна група – медицински и помощен персонал в в доболничната и болничната помощ. С най-голяма спешност правителството счита, че следва да се ваксинират 243 600 души – лекари, специалисти по здравни грижи, зъболекари, фарацевти, помощен персонал.

На втора фаза ваксинирането ще обвхане педагогически персонал и служители и настанени в социални институции – общо 112 000 души, в това число и 80 служители на ферми за норки. Най-амбициозна като обхват ще бъде трета фаза на ваксинирането – на възрастните лица над 65 години и тези с хронични заболявания. Тази група обхваща общо 1,8 млн. души, от тях 1,5 млн. на възраст над 65 години. В последствие ще се ваксинират служители, ангажирани в изпълнението на основни дейности за населението като ВиК инфраструктура и др. Ваксинирането ще е безплатно и доброволно, пожелалите да си поставят ваксина ще попълват декларация за информирано съгласие.

Това предвижда Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, одобрен на извънредно заседание на кабинета днес. Планът трябва да определи всички условия по организацията на ваксинирането – приоритетни групи, логистика по доставките, подготовка на персонала, поддържане на информационни регистри. България очаква да получи до края на годината 125 000 дози от разработената ваксина от консорциума между Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, но е възможно количеството да бъде намалено, защото производителят редуцира наполовина плановете си за първоначални доставки заради проблеми с осигуряването на суровини.

За организация на ваксинирането страната ще бъде разделена на 6 региона. Първоначално бе обявено, че регионите ще са 7 – със самостоятелен статут на София-град, но тази идея е отпаднала. Определени са и 6 РЗИ-та, които ще координират останалите в съответните региони – Враца, Велико Търново, Варна, столичната РЗИ, Пловдив и Бургас. Директорите на съответните инспекции ще са част от националния щаб за организация на ваксинирането и ще отговарят за координацията на цялата логистика по региони. Очаква се да бъдат организирани и мобилни екипи за извършване на ваксинации по места като домове за възрастни и др. Ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, която ще бъде доставена първа, изисква сложна логистика, тъй като трябва да се съхранява при минус 70 градуса и не позволява често местене.

Информационната кампания около самите ваксини ще започне след одобряването им от Европейската агенция по лекарствата. До края на тази седмица се очакваха да бъдат доставени фризери и хладилници за съхранението на ваксините. Те ще бъдат разположени в склада на държавната фирма „Булбио“ в столицата, РЗИ-София, РЗИ-Бургас. До края на седмицата ВМА също ще получи поръчани три фризера от 850 литра с възможности за съхранение на огромен брой ваксини. „Пирогов“ също декларира готовност да предостави фризери и да участва в логистиката. Ваксинациите вероятно ще започнат след Нова година.

 


image0 (9K)