Ще свалят ли от власт президента на САЩ Доналд Тръмп?

Демократи и републиканци влязоха в спор в Сената на САЩ за правилата на провеждащия се процес по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Той е обвинен в заговор с чуждестранни представители, за да спечели президентските избори в САЩ през тази есен.

Сенаторите, които подкрепят Тръмп настояват за бърз процес. От Демократическата партия обаче смятат, че по този начин общественото мнение няма да добие пълна представа за действията на Тръмп.

Подобни опасения имат и някои сенатори от Републиканската партия. Поради това беше решено да бъде отделено повече време за встъпителните речи на обвинението и на защитата.

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса. Демократите защитават тезата, че президентът е заплашил управляващите в Украйна, че САЩ няма да им отпуснат военна помощ, ако не започнат разследване срещу политическия му опонент Джо Байдън (от Демократическата партия) и сина му.  Тръмп може да бъде отстранен от поста, ако две трети от Сената гласува за това. В сегашния състав на горната камара на Конгреса, демократите не разполагат с мнозинство.

image0 (9K)