Важна новина за тези, които ще пътуват до Гърция

Летищата в Гърция спират работа за четири дни поради стачка на авиодиспечерите срещу реформите в службата за гражданска авиация.

„Стачките на диспечерите ще се проведат в неделя и понеделник (9 и 10 октомври), както и в сряда, и в четвъртък (12 и 13 октомври). Международното летище „Елефтериос Венизелос“ в Атина ще бъде затворено през тези дни. Няма да имаме нито един полет, нито вътрешен, нито международен“, съобщи служител на информационната служба на летището. Той не уточнява броя на отменените полети.

Недоволството на авиодиспечерите беше предизвикано от приетия в парламента на Гърция Закон за реформа на службата за гражданска авиация. Реформата е едно от условията, които международните кредитори поставиха на южната ни съседка, за да й отпуснат следващия транш от кредит на стойност от 2,8 млрд. евро.

Гражданската авиация в Гърция ще бъде разделена на две отделни структури. Създава се ново Управление на гражданската авиация, което ще има нормативно-надзирателна функция. Новата структура е необходима за подготовката на предстоящата приватизация на 14 регионални летища в страната. Предвижда се и продажбата на 30% от държавния дял в 55% от акциите на аерогарата в Атина.

Създава се и Национален контролиращ орган по аеронавигация на Гърция. Освен това националното законодателство се привежда в съответствие с това на Европейския съюз. В гражданската авиация на Гърция работят 3 хиляди души. След като бяха съобщени плановете за реформа, те заявиха стачната си готовност. Хората се опасяват, че скоро ще останат без работа.


image0 (9K)