Ще предложат на сесия 70% по-ниско тротоарно право и други мерки за ресторантьорите в Стара Загора

На съвместна пресконференция днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и представител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Вени Петрова, съобщиха, че са постигнали споразумение за мерки на местно ниво в помощ на бизнеса.

Според г-жа Петрова, Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров са партнирали много добре при провеждане на разговорите и търсене на възможности за подпомагане на ударения от мерките по повод коронакризата ресторантьорски бизнес

Г-н Тодоров обясни, че по отношение на исканите от ресторантьорите данъчни облекчения, общината не може да направи нищо, защото законодателят не предвижда възможности за интерпретиране на темата на местно ниво. Затова пък всичко друго, което зависи от местната власт ще влезе като предложения за гласуване от Общински съвет-Стара Загора още на следващата сесия. На първо място, ще бъде предложено 70% намаление на цената на тротоарното право до края на годината – не само защото заведенията не са работили месеци наред, а и защото заради мерките за превенция, трябва да наемат повече площи, а да не ги използват рационално (по-голямо отстояние, 50% заетост и т.н.). Ще бъде внесено предложение също така да не се плаща такса смет за месеците, в които заведенията са били затворени. Общината ще върне на всички заведения, платили такси за удължено работно време внесеното, защото те не могат да се възползват от удълженото работно време.

На 57 заведения в Стара Загора категоризациите им изтичат през 2021 година. 17 от тях вече са ги подновили, а за останалите 40 ще бъде предвиден адекватен период от време, в което без струпване и проблеми, да могат да подадат документи за подновяване.

Живко Тодоров съобщи още, че току що е научил от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е трети в листата на ГЕРБ в Стара Загора, че ЕК е нотифицирала помощите за заведенията и те ще могат да получат такива и през февруари. Местната власт пък в Стара Загора ще направи всичко възможно да не затваря бизнеси – както знаем бе разпоредено мерките срещу коронавируса да бъдат прецизирани на местно ниво в зависимост от ситуацията в различните региони. Във връзка с това кметът призова старозагорци да спазват леките мерки в момента, да не длушат фейк новини, а да вярват в науката и да се имунизират, за да може икономиката и животът в региона да са нормални.

По думите на Вени Петрова помощта за бизнеса чрез мерките 60:40, 80:20, подкрепата за работниците и индивидуалните помощи, въпреки закъсненията – вероятно поради липса на административен капацитет, са били наистина изключително полезни глътки въздух за бизнеса, понесъл удара на пандемията.


image0 (9K)