Ще правят нови бежански центрове в страната

Проучват се нови центрове за настаняване на бежанци в пограничните райони. Това каза пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По думите й по време на последното заседание на националния оперативния щаб е взето решение за изпращане на допълнителни армейски сили по границата. Те ще съдействат на полицията заради усложнената ситуация.

Вътрешният министър обясни, че е задействан нов план за справяне със ситуацията по границата и бежанския натиск. По думите й не се наблюдава увеличаване на броя на влизащите в страната ни мигранти към момента. Проблемът с препълнените бежански центрове в страната обаче идвал от затрудненото преминаване на бежанците през България към Западна Европа.

Към момента се проучват пет или шест възможни места за отваряне на нови бежански центрове в страната. Бъчварова обясни, че въпросните места трябва да са на достатъчно разстояние от селища; да са на територия, на която максимално бързо могат да бъдат изградени и то максимално евтино; да има възможност за охрана около тези центрове.

Предстои някои центрове за бъдат обявени за такива от затворен тип, което допълнително ще облекчи ситуацията с пренаселването им, каза вътрешният министър. Тя  не конкретизира за кои от центровете става въпрос.

По повод инцидента с иракчаните, които паднаха от лодка на каналджии в Дунав, Бъчварова обясни, че случаят не е оповестен навреме, тъй като работата по него е била затруднена заради оскъдната информация от чужденците и спасителната акция, която все още тече. Каналджиите са установени.


image0 (9K)