Ще понесе ли Гешев и компания отговорност за безобразията срещу Иванчева и Петрова?

След тоталния обрат на днешното съдебно заседание по делото „Иванчева“, единственият логичен въпрос, който се налага, е дали прокуратурата в лицето на Иван Гешев и неговата клика, участвала в скалъпването на процеса, ще понесат съдебна отговорност. Ще има ли възмездие за тези, които причиниха на двете жени нечовешки изтезания и унижение по време на зрелищният арест и след това?!

Вярно е, че съдът все още не е ударил с чукчето и не е рекъл последната си дума. Но нароченият за посредник Петко Дюлгеров каза много повече.От думите му се разбра, че е давал показания срещу Иванчева и Петрова под натиск. А това означава, че някой е скалъпил целият този цирк. Че някой е сътворил на живо филм на ужасите, достоен само за болен мозък. И че същият този малоумник ни е вкарал всички ни в играта си.

Месеци наред ни е предоставял възможността да се „наслаждаваме“ на зрелище, каквото съдебната система не познава досега. Ще могат ли Биляна и Десислава да бъдат същите хора като преди? „Едва ли“, признават и двете. Ако законите в страната ни се спазваха, тези, които са притискали Петко Дюлгеров да фабрикува показания срещу бившите кметици, трябва да отидат в затвора. Поне така пише в Глава 8 от Наказателния кодекс. В раздел 3 , Чл. 287. ясно е казано: Длъжностно лице, което при или по повод изпълнение на службата си, само или чрез другиго, извърши противозаконни принудителни действия спрямо обвиняем, свидетел или вещо лице, за да изтръгне признание, показание, заключение или информация от него, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Виновникът, ако се намери такъв изобщо, може да понесе отговорност и по други членове от тази Глава. На ареста преди година, пред Спортната палата, зам.-главният прокурор Иван Гешев се беше изтъпанил като бей. Със слънчеви очила, розова риза, усмихнат до ушите, демонстрирайки задоволство от „добре свършената работа“. От снимките се видя, че там е бил и сегашния зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев. С вдигнат показалец той изразява същите чувства като тези на Гешев. Вярно е, има за какво да се радват, след като са надвили физически двете жени, има-няма по 50 килограма всяка.

Истината за заговора, обаче започна да си проправя път преди няколко месеца. Нито един строителен предприемач не каза в съда, че Иванчева и Петрова са искали подкуп. Тефтерчето на Десислава, пълно с числа, се оказа дописвано от някой друг. Засега неизвестен човек. За това и се появиха предложения да се тества почерка на Иван Гешев и прокурорите, имали отношение по делото. Кой знае, може да ни очакват още изненади.

Докато в съда „гърмеше“ поредният прокурорски балон, Иван Гешев изнасяше публична лекция пред студенти и преподаватели от Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Темата на лекцията е: „Актуални проблеми в наказателния процес в Република България“. Дали се е сетил от личен опит на младите хора да им разкаже и за Глава 8, която визира престъпения против правосъдието? Веротно не. Все още -не!

 

На снимките: Иван Гешев по време на показния арест на двете кметици

 

* На снимката от пресконференцията са: Димитър Франтишек – тогава заместник-ръководител на Специализираната прокуратура, сега неин шеф;  тогавашният му началник и шеф на специализираната прокуратура – Иван Гешев, който сега е зам.-главен прокурор; председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, сега в отпуск заради скандал с терасата му и Антон Славчев – предложен тогава от Георгиев за негов заместник, по-късно заел този пост.

Фрогнюз

 


image0 (9K)