Ще ни проверяват с детектор на лъжата на летищата

Съвсем скоро ще започнат тестове на нова система, наречена iBorderCtrl. Технологията ще бъде тествана в страни от Европейския съюз, като първоначално ще функционира в Гърция, Латвия и Унгария. Става дума за нова платформа, на базата на изкуствен интелект, която ще проверява пътници, влизащи от страни, които не са в Европейския съюз. След като „прочете“ документите, системата ще задава въпроси и ще анализира отговорите. Когато реши, че всичко е наред, ще пропуска пътниците да преминат границата.

Един от примерите за контрол е въпрос: Носите ли чанта? При положителен отговор системата ще ви накара да отворите чантата за проверка. По време на тази проверка съвкупност от сензори, датчици и видеокамери ще измерват и анализират реакциите и физиологичните процеси.

Ако засече нещо нередно системата ще изисква още данни от човека, като ще го накара да предостави възможност за сканиране на лицето и ще вземе пръстови отпечатъци. Следва проверка в системата и при още съмнения ще изпраща човека при граничните инспектори. Ако всичко е наред, ще пропуска хората зад граница.


image0 (9K)