Ще ни лекуват ли с по-евтини лекарства?

НЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства. Мярката ще се прилага, когато ефектът за болния е същият. Тя засяга около милион и половина хронично болни на домашно лечение, съобщи btv.

[ad id=“225664″]

Пациентите се съмняват, че евтиното лекарство ще е толкова ефективно, колкото е скъпото. Личните лекари също не приемат касата да определя лечението на пациентите им. Джипитата предлагат НЗОК да определи лекарствата, които ще плаща по новата методика и да им даде списък.

„За хипертония да се лекува с едно-единствено, за диабет с едно-единствено… а къде отива здравето на хората?!”, коментира председателят на Контролната комисия на НСОПЛБ д-р Николай Брънзалов.

Разходите на НЗОК за лекарства непрекъснато расте през последните години. За медикаменти за домашно лечение например през март 2017 г. НЗОК е похарчила 69,572,866.48 лв., а март миналата година – 55,507,396 лв.

Ако все пак пациентът държи да продължи досегашната терапия, ще трябва да се откаже от отстъпката по здравна каса. За пенсионерите и финансово затруднените това би било труден избор.

За да влезе в сила, предложението трябва да бъде одобрено и от депутатите с промяна в Закона за здравното осигуряване.


image0 (9K)