Ще има ли война в Украйна и може ли да стане тя Световна

Военното положение в Украйна започна на 27.11 в 09:00 ч. местно време. Това решение се взе, след като руски кораби атакуваха и заловиха киевски кораби, като Москва твърди, че те са навлезли незаконно в руски води, край бреговете на Крим в Азовско море.
Украйна и нейните съюзни заявяват, че Русия е блокирала незаконно пролива и действа против международното законодателство като взима плавателни съдове и моряци. Военното положение дава на Украинските власти силата да мобилизират цивилни с военен опит, да регулират медиите и да забранят протестите.
Президентът на Украйна Петро Порошенко се надява на помощ от САЩ:
„По време на телефонен разговор Майк Помпео ми обеща, че САЩ ще окажат пълна помощ, включително военна, за да защитят суверенитета на Украйна“, каза той пред Си Ен Ен.

От Русия съобщиха, че дивизия на зенитно-ракетен комплекс „С-400 Триумф“ извърши необходимите тестове и скоро ще застъпи на бойно дежурство в Крим.
Русия засили драстично военното си присъствие на украинската граница, заяви Порошенко и предупреди за заплаха от „тотална война“ с Москва, предаде Франс прес. „Броят на танковете в (руските военни) бази, намиращи се по границата ни, се е утроил“, заяви Порошенко пред три украински телевизии. „Броят на военните части, разположени по протежение на границата ни, е нараснал драстично“, допълни той.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че заради тези действия на Русия в района на Крим може и да отмени вече планираната си среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г – 20 в Аржентина в края на тази седмица. Той също така призова Европа да окаже по-сериозна подкрепа на Украйна, като наложи строги санкции на Москва и ги спазва.

Това е приблизителната фактическа обстановка. Обстановка като пред война. В която всяка от страните има своите логически аргументи. Анализаторите се надпреварват да обясняват как на Путин му пада рейтинга и това е единствения начин да го закрепи. Други твърдят същото за Порошенко. Подкрепят го и с факта, че изборите в Украйна са на един два месеца разстояние.
Има обаче нещо безспорно и то е, че Русия иска да присъедини Украйна към своята територия. Амбициите и се позовават на близкото минало, когато Украйна е била част от Русия. И нещата се развиват в тази посока. Историята е пълна с такива примери. Най-пресният от тях прераснал в световен конфликт е през 1938, когато Хитлер анексира Чехия. Тогава немските войски са на границата, а Чехия, която между другото разполага с не лоша армия очаква реакцията на Европа. На всички е било ясно, че ако Европа помогне на Чехия Хитлер ще бъде разбит на пух и прах. Затова и трезвомислещите генерали от вермахта са треперели от страх, предчуствайки нов разгром само на 20 години от предишния(Първата Световна Война – б.а.) Но западните страни не се намесват и Хитлер анексира Чехия без един изстрел. Генералите му коментират: „ на тоя, лудия, пак му провървя“ Завладявайки огромния технически и стопански ресурс на Чехия Хитлер само за една година се превръща в световна сила. Оттам нататък историята е ясна: 50 милиона убити и разрушен половината свят, от който почти цяла Европа. И то защо? Защото западните сили не намериха кураж да ударят няколко тояги на малкото и злобно пале Хитлер преди да се е превърнал в огромен и страшен пес – хищник.
Ето че отново имаме подобна ситуация в наши дни? Русия анексира Крим пред благосклонните погледи на НАТО и останалите съюзници. В момента се разиграва сценарият „ Дай да видим кой колко здрави нерви има и кой ще стреля първи“ Ако въобще се стигне до стрелба. Защото е възможно Западът да си затвори очите пред една бъдеща агресия на Русия с гласуване на декларации и неясни формулировки за всеобщ мир и прочие. Всъщност истината е, че Западът е изнежен. Защото е успешен. А успехът разглезва. А на разглезеният не му се воюва. Затова е готов на жертви и отстъпки. Точно както е станало с Чехия навремето…


image0 (9K)