Ще има ли виновен за катастрофата при с. Звъничево, взела 5 жертви?

Поискаха оставки в АПИ, оттам отговориха на неправителствените пътни експерти

Надлезът на пазарджишкото село Звъничево, където вчера петима души загинаха при верижна катастрофа с 11 автомобила, днес вече е опесъчен.

Местните хора дори коментират, че толкова пясък никога не е хвърлян на пътя, предаде бТВ. Именно това е една от основните версии – че пътят не е бил опесъчен. Вчера от АПИ обявиха, че почистващата фирма е закъсняла с няколко часа да обработи настилката, което на заледения участък и при гъстата мъгла се е оказало фатално.

Фирмата подизпълнител, която е трябвало да свърши това, е „Еко Хидро“. Оттам обаче отричат да имат вина за инцидента. „Опесъчава се тогава, когато има необходимост и такава необходимост сутринта е възникнала малко по-късно, съобщи Тома Хурозов от „Еко Хидро“. Хора от съседните села обаче разказват, че на този път често стават инциденти, а опесъчаването е рядко.

„Съоръжението се намира в населено място. Всеки шофьор трябва да е наясно, че ограничението е 50 км/ч при благоприятни климатични условия. Дали е имало заледявания ще кажат разследващите органи. Аз мога да кажа, че през последните 10 дни снеговалежи и валежи от дъжд не е имало в района. Настилката е била суха. Гъстата мъгла обаче е образувала кондензирана водна пара върху надлеза, което би могло да допринесе за заледяване“, заяви директорът на „Пътно управление“ Пазарджик Мая Шимбова.

Тя допълни, че по време на инцидента фирмата е опесъчавала други райони. Шимбова е категорична, че ако се докаже, че фирмата е виновна за инцидента, то тя ще бъде санкционирана.

Освен тези проблеми обаче, има и друг – надлезът тъне и в мрак. Според човек от Звъничево, преди години са откраднати кабелите за осветлението и нови не са сложени.

„Живея тук. Всяка сутрин тръгвам за работа в 7:00 часа. Пътят беше заледен. Хвърчаха линейки, пожарни. Вече близо 8 години в този участък дори няма осветление. Снощи минаха и опесъчава. Досега не се е случвало вечер да чистят“, разказа местната жителка – Елена Манева.

„Карах автобус. Един от шофьорите, който участваше във верижната катастрофа, ме задмина малко преди надлеза. И като се е качил на надлеза с по-висока скорост, автомобилът е поднесъл. И така няколко коли и автобус се удариха. Когато слязох от рейса, пътят беше като стъкло. Не можех да ходя“, каза пък свидетелят на катастрофата Георги Кадийски.

Гъста мъгла и видимост от 10 метра е имало на път II-84 в село Звъничево, където стана верижната катастрофа с петима загинали и двама ранени, а скоростта на движение в населеното място при нормални метеорологични условия е до 50 км/час, заявиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Вчера от Института за пътна безопасност поискаха оставката на ръководството на агенцията за „безотговорно и некомпетентно“ управление. От АПИ отговориха със съобщението: „Агенцията призовава представителите на неправителствени организации, обявяващи се за пътни експерти, да се въздържат от хвърлянето на обвинения без конкретни доказателства в публичното пространство и да не злоупотребяват с емоциите на хората в навечерието на Коледа. АПИ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и със скорост, съобразена с метеорологичната обстановка“, се казва още в съобщението.

Канал 3


image0 (9K)