Ще заселват ли бежанци в Унгария?

Парламентът на Унгария отхвърли плана на премиера Виктор Орбан да въведе забрана за заселването в страната на бежанци съгласно квотите на Европейския съюз.

Управляващата партия „Фидес“ не си осигури никаква подкрепа от опозицията. Така не й достигнаха два гласа за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, за да промени Конституцията на Унгария.

Орбан предложи конституционните поправки след референдума в страната от 2 октомври. На него над 98 процента от избирателите подкрепиха позицията на правителството срещу мигрантите. Допитването обаче беше обявено за невалидно поради ниска избирателна активност.

Предложените поправки не бяха подкрепени нито от левите депутати, нито от крайнодесните от групата на националистическата партия „Йоббик“. Тя по принцип е „за“, но обяви, че ще подкрепи, ако правителството отмени разрешителни за пребиваване в Унгария на богати инвеститори от региони извън Европа. Орбан обаче отказа. От „Йоббик“ смятат, че този вид изключения са потенциална заплаха за националната сигурност на страната. От тях можело да се възползват „богати терористи“.


image0 (9K)