„Ще дадем всичко от себе си.“ Макрон обеща подкрепа на беларуската опозиция

Еманюел Макрон по време на посещението си в Литва

Европа ще има активна роля на медиатор за разрешаване на кризата в Беларус. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, след като лично разговаря с лидерката на беларуската опозицията Святлана Циханоуска в Литва. „Ще дадем всичко от себе си като европейци, за да помогнем“, декларира Макрон след срещата им във Вилнюс.

Френският държавен глава смята, че кризата трябва да бъде разрешена със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Все пак той допълни, че ситуацията предполага Александър Лукашенко да предае властта.

Наред с това Макрон пое ангажимент за освобождаването на политическите затворници в Беларус. От началото на протестите срещу Лукашенко в страната бяха арестувани стотици активисти, журналисти и представители на опозицията.

Френският президент отбеляза още, че постигането и поддържането на мира на континента няма как да се случи без взаимодействие с Русия: „Казвам това на земя, която е преминала през най-лошото, която е претърпяла потисничество, която е претърпяла смърт. Но няма как да го постигнем сякаш Европа е остров далеч от Русия.“

От своя страна Циханоуска подчерта, че диалогът между опозицията и властта в родината ѝ е една от най-необходимите стъпки, за да се спре кръвопролитието. Въпреки това тя декларира, че протестите няма да спрат. Само през последния уикенд по време на масовите протести в Беларус бяха задържани близо 500 души.

Демонстрациите не са спирали от 9 август насам, когато се проведоха президентски избори. Управляващият от 26 години Александър Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа. Святлана Циханоуска, която беше негов опонент на вота, обаче оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)