Ще внасяме ли работници от Пакистан?

Довечера в Референдум синдикатите ще се подиграят с икономиката на България, разпъвайки локума как от 160-те хиляди обезкуражени лица можем да извадим топ ниво програмисти, машинни инженери и хирурзи.

[ad id=“225664″]

Фактите са ясни – в икономически активните центрове на България, икономиката работи на почти пълна заетост. Нови значителни инвестиции няма как да има, тъй като няма кой да работи в тях. IT секторът ни може да погълне между 20 000 и 50 000 нови програмисти – ама ги няма. Авто/машиностроенето може да удесетори производството си в България и заетите хора в него – ама инженери няма. Дори в секторите с нужда от по-нискоквалифициран труд нямате хора – шивачки и шивачи няма, медицински сестри няма, камериерки няма, готвачи не може да намерите дори и предлагайки заплата като на старши програмист. И на този фон, синдикатите ще ни убеждават как бизнесът е виновен, че не усвоява резерва от около 160 000 обезкуражени лица.

[ad id=“236993″]

Е, как ще превърнеш един тотално деквалифициран, демотивиран и неработил 10 години човек в топ програмист, изработващ софтуера за следващия модел Мерцедес? Изработеният от Симеонов и вкаран от депутатите на управляващите законопроект за улесняване вноса на квалифицирана работна ръка трябва да бъде приет, иначе икономиката не я чака нищо добро. А Борисов да спре с теманетата на синдикатите – пълни им гушите с достатъчно пари по програмата за човешки ресурси (в десетки милиони), че да се кротнат, когато идва реч за толкова важен проблем. Що се отнася до БСП, само едно ще им кажа – тоя кабинет ще избута мандата при нелош растеж дори и дефицитът на пазара на труда да не се реши, но като дойдете вие на власт, вашата икономика ще се блъсне с 200 км./ч в тухлената стена, защото няма да има кьорав читав работник. Спрете с популизма и лъжите по тая тема и приемайте закона.

Владимир Каролев – Фейсбук профил, заглавието е на Зарата


image0 (9K)