Ще бъде ли подобрена средата на живот в квартал „Изток“ в Казанлък?

Подобряване на средата на живот в квартал „Изток“ в Казанлък обсъдиха домоуправители на сгради в района на среща с кмета на града Галина Стоянова и представители на общинското ръководство.

Община Казанлък започна работа по проекта „Обновяване на градската среда в град Казанлък“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на стойност 5 655 048,59 лева.  Целта на проекта е да бъде подобрено качеството на живот на жителите в  квартал “Изток“.

„Много от блоковете тук са строени преди 30 – 40 години. Създадени са без инфраструктура и на нас се пада да облагородим средата“, каза Галина Стоянова. „Ще направим всичко възможно да изпълним проекта, в диалог с всеки от вас!“, обеща тя.

domoupraviteli Kazanlak

На срещата бяха представени отделните етапи на проекта. За да може да стартират дейностите по него, първоначално ще бъде подменена ВиК мрежата. За тази цел са осигурени отделно средства в размер на 500 000 лева. Когато приключи основният ремонт на водопроводната инфраструктура, ще започнат дейностите по облагородяване на средата в района. Ще бъдат асфалтирани четири важни за квартала “Изток“ улици: „Капитан Петко Войвода“, „Кремона“, „Верия“ и „Сент Ерблен“. Предвижда се и реконструкция, и изграждане на прилежащи тротоари, които ще бъдат широки най-малко 1.8 метра. Ще бъде монтирано икономично LED осветление.

В междублоковите пространства ще бъдат изградени площадки за отдих, спорт и игра на децата. Ще бъдат ремонтирани междублокови улици и ще има денонощно видеонаблюдение.

Като най-голямо предизвикателство към този момент бяха посочени ламаринените гаражи в квартала. Тяхното преместване или премахване е задължително условие, за да започнат реални дейности. То е и част от условията за финансирането на проекта. От общо 167 гаража, 54 са законни, 38 остават абсолютно с неясна собственост за общинската администрация. За други 67 гаража са сключени договори отпреди 15-ина години. Те са платени на общината само до края на 2002 година, след което са неизяснен статут.

За всички реални собственици ще бъдат осигурени нови места за паркиране. Преди да бъдат преместени гаражните клетки, те трябва да бъдат боядисани със сребърен феролит. Общината ще предложени търг места за гаражни клетки пред самите блокове, с отстъпено право на строеж.

Според плановете на Община Казанлък, преместването на гаражите трябва да приключи до края на месец март, за да не се бавят другите дейности по проекта.


image0 (9K)