Щерката на Раул Кастро иска еднополовите бракове в Куба да бъдат узаконени

Промените трябва да залегнат в конституционната реформа. Мариела Кастро настоява да се увеличат наказанията за насилие и хомофобия.

[ad id=“225664″]

Мариела Кастро, кубинска парламентаристка и дъщеря на ръководителя на комунистическата партия и експрезидент Раул Кастро, обяви, че ще настоява еднополовите бракове да бъдат включени в процеса на конституционна реформа, предаде АП, цитирана от Дарик.

Очаква се реформата да започне през юли и да обхване множество промени, осъвременяващи кубинската конституция от 1976 г., създадена за планова икономика от съветски тип.

[ad id=“263680″]

Комунистическото правителство бавно въвежда пазарни реформи и се опитва да насърчи по-значително взаимодействие със световната икономика.

Хомосексуалността беше подложена на гонения в годините след революцията от 1959 г., водена от семейство Кастро, но Куба прекрати тази политика и забрани дискриминацията на работното място.

Мариела Кастро стана видна защитничка на правата на хомосексуалните. Вчера тя заяви пред репортери, че ще настоява новата конституция и закони да разрешат хомосексуалните бракове. „Трябва да се реформира и законодателството, като се увеличат наказанията за насилие и хомофобия“, каза Мариела Кастро, цитирана от ДПА.

[ad id=“238430″]

Очаква се новият кубински президент Мигел Диас-Канел, наследил Раул Кастро през април, да я подкрепи.


image0 (9K)