Щастливо събитие в новия парк в Стара Загора

За първи път във волиерата за дребни птици, изградена в парк „Артилерийски“ в Стара Загора, се излюпиха седем малки пиленца. Семейството токачки, живеещо там, се сдоби с поколение.

[ad id=“225664″]

От един месец служителите на парка забелязали, че едната от 4-те живеещи там токачки се губи някъде. Оказало се, че птицата е снесла десетина яйца в едно от покритията. От тях се е излюпило потомство, което тази сутрин майката за първи път разходи навън. Малките пухчета ще бъдат настанени в зоопарка на Стара Загора до израстването им, тъй като във волиерата освен четири токачки, живеят и двойка пауни. Едрите птици не са съвсем дружелюбни към пернатите бебета, затова е наложително да бъдат изведени оттам, съобщи доц.д-р Радослав Михайлов, директор на зоопарка.

Появата на потомство при токачките е най-добрият атестат за правилно отглеждане и добро хранене, отбеляза той. Въпреки обилните дъждове напоследък и настъпилите впоследствие горещини яйцата са оцелели и потомството е налице, което свидетелства, че във волиерата са създадени подходящи условия за отглеждане на птиците, коментира д-р Михайлов. След израстването им малките токачки ще попълнят колекцията на зоологическата градина или ще бъдат разселени на подходящи места.


image0 (9K)