Щандове на КЗП разясняват правата на гражданите в Европейския съюз

„Европейската комисия полага сериозни последователни усилия за популяризиране правата на гражданите в Европейския съюз, включително и в ролята им на потребители на стоки и услуги. Неотдавна на тази тема бе реализирана специална информационна кампания, насочена както към потребителите, така и към търговците. Тя също благоприятства процеса на повишаване на културата в общуването между двата основни играча на пазара – нещо, което ние отчитаме чрез резултатите от нашата контролна дейност. При значително повече извършени проверки в последните периоди установяваме все по-малко нарушения, търговците и потребителите са все по-склонни да решават по-бързо възникналите спорове чрез взаимни отстъпки, търговците все по-често отстраняват доброволно констатираните от контролния орган нарушения, а потребителите се ориентират все по-добре на какво точно имат право по закон и как да го получат.” Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще който откри официално заключителното събитие в рамките на организираното от Представителството на Европейската комисия в България Информационно турне.

Участие в събитието взе и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

От началото на годината КЗП е извършила близо 2200 инспекции в Бургас и региона. Съставени са около 110 акта. Най-често срещаните нарушения в търговската мрежа са отсъствие на задължителна информация върху етикетите и невписване в регистър на предявените пред търговеца рекламации.
Над 1100 от проверките са в туристически обекти, като в резултат на тях са съставени около 110 акта. Сред констатираните нарушения са отсъствие на информация за вида и категорията на обекта, липса на менюта в заведения за хранене и развлечения на български език или на ценоразпис с допълнителните услуги в хотели.

Стотици жители и гости на Бургас посетиха разкритите днес информационни щандове на Комисията за защита на потребителите и функциониращия към нея Европейски потребителски център, както и на представителите на Центъра за развитие на човешките ресурси, „Творческа Европа” и „Европа Директно”, както и „Младежки екип Европа”. По време на инициативата гражданите получиха информационни материали и отговори на въпроси, свързани с гарантираните им от Европейския съюз права. Включиха се в интерактивни игри, които изпитаха познанията им за Европа и им дадоха
възможност да спечелят интересни награди.
В провеждането на инициативата се включи и директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.


image0 (9K)