Шпионски скандал гърми между Австрия и Русия

70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи

Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, предава „Фокус“ като се позовава на австрийския ежедневник.

Очаква се канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата.

Според публикацията става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

От редакцията поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

Министерството на външните работи на Австрия е привикало дипломати от посолството на Руската федерация в страната във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера, предаде по-късно TACC.

Информацията е била потвърдена и от канцлерът Себастиан Курц. Курц е обявил, чеи мнистърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл ее отменил планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера.

„Във връзка със скандала последва реакция от министъра на външните работи; тя призова руските представители в МВнР, а също отмени посещението си в Русия“, заяви Курц.

Кнайсл трябваше да посети Москва на 2-3 декември за обсъждане на реализацията на австрийско-руски форум, припомня агенцията.


image0 (9K)