Шпионинът Скрипал и неговата дъщеря са отровени с нервнопаралитично вещество

Сергей Скрипал – бивш офицер от руското военно разузнаване и неговата дъщеря Юлия са отровени с вещество с нервнопаралитично действие. Това обявиха британските власти.

[ad id=“225664″]

Двамата бяха открити в неделя в критично състояние в английския град Солсбъри.

[ad id=“237001″]

Директорът на контратерористичното подразделение на „Скотланд ярд“ Марк Роули заяви, че британските власти знаят точно с кое вещество са отровени Скрипал и дъщеря му, но няма да дадат повече подробности, за да не попречат на разследването.

Те са станали обект на умишлен опит за убийство„, обяви високопоставеният британски офицер. „Нападението е било насочено специално срещу тях„, подчерта Роули. Той съобщи също, че е пострадал и един полицай, който е бил сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Служителят на реда е в болница, в тежко състояние.

[ad id=“263680″]

Британските медии твърдят, че Скрипал и дъщеря му са отровени с много рядко вещество, което се произвежда в едва няколко лаборатории по света. 66-годишният руснак и 33-годишната Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в търговски център в Солсбъри. Двамата са в болница в критично състояние.

[ad id=“218001″]

През 2006 година бившият полковник от руското военно разузнаване беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 година продавал информация на британското разузнаване. Той издал руски агенти под прикритие в западни държави.

През 2010 година Скрипал беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания.


image0 (9K)