Шотландските националисти започват сондажи за нов референдум за независимост

Десетки хиляди шотландски националисти започват днес обиколка в цяла Шотландия. Те ще чукат на вратите на избирателите, за да разберат дали има достатъчно подкрепа за нов референдум за независимост, съобщава „Ройтерс“.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ще инициира нов вот само ако идеята се радва на достастъчно популярност сред избирателите. Но след решението на британците да напуснат ЕС политическият пейзаж в Обединеното кралство се промени значително и темата за съдбата на Шотландия отново излезе на дневен ред.

За разлика от Уелс и Англия цели 62% от шотландците подкрепиха оставането на страната в ЕС. Перспективата за напускане на блока предизвиква сериозно недоволство в тази част на Великобритания – особено сред хората, които преди 2 години гласуваха за оставане в състава на Обединеното кралство главно заради страха от загуба на членството в ЕС.

Въпреки че и сега повечето шотландци не подкрепят обявяването на независимост, силите на двата алгера са почти изравнени и нов референдум може да нанесе големи щети на Лондон, който в същото време се опитва да договори възможно най-изгодни условия за излизане от блока. От друга страна, ако шотландците отново предпочетат да останат във Великобритания, това ще е краят на политическата кариера на Стърджън.

Затова сега тя иска да провери дали нов референдум е разумен ход и при какви условия той би могъл да се състои. Тя ще изпрати 120 000 делегати от формацията й – Шотландската национална партия (SNP) – да чукат по вратите на избирателите и да сондират за мнения. Проектът трябва са бъде обявен днес, пише „Ройтерс“, позовавайки се на източник, запознат с плана. Този ход ще спечели и време на Стърджън, докато се разбере как и кога новият британски премиер Тереза Мей ще задейства процедурата по излизане от ЕС.

Въпреки че преди две години шотландците избраха да останат във Великобритания (с 10 % разлика в гласовете за двете хипотези), вотът донесе сериозна печалба за SNP и в момента тя разполага с 56 от общо 59 места, запазени за Шотландия в британския парламент.

Шотландците имат и още една причина за нов референдум освен страха за членството в ЕС.

Дефицитът на съставната част на Великобритания е 9.5% – над два пъти повече от средния за Обединеното кралство. Това предизвика въпроса дали за Шотландия няма да е по-добре да е независима страна, особено на фона на ниските на петрола, които правят почти непосилна задачата по поддържането на бюджетния баланс без строги мерки за икономии.

В момента Шотландия е отчасти субсидирана от данъкоплатците от цяла Великобритания. Местната опозиция смята, че не трябва да има нов референдум във време, когато Обединеното кралство договаря условията по Брекзит. Така или иначе, за да има нов вот, вероятно ще е нужно одобрението на централното правителство, а засега Лондон не дава признаци, че ще подкрепи подобен ход.

dnewnik


image0 (9K)