Шотландия официално ще иска референдум за независимост от Великобритания. Шотландците са проевропейски настроени

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън обеща, че до няколко седмици ще отправи към Лондон искане за произвеждане на втори референдум за независимост от Великобритания, предаде БТА, цитирайки нейно интервю за Би Би Си.

„Още сега ще внеса законодателна инициатива в шотландския парламент, каза Стърджън. След като бъде приет този законодателен акт, ще отправим искане в съответствие с раздел 30 от Закона за Шотландия (от 1998 г. – бел. ред.)“, добави тя. Според този раздел британският парламент е длъжен да предостави на региона правото да произведе референдум. За тази цел е необходимо съгласието на регионалния парламент на Шотландия, долната и горната камара на британския парламент.

През 2014 г. в Шотландия беше произведен референдум за независимост, но 55 на сто от гласувалите предпочетоха да останат част от Великобритания. Управляващата Шотландска национална партия обаче се възползва от резултатите от референдума за Брекзит през 2016 г., на който населението на Шотландия масово гласува за оставане в ЕС за разлика от Великобритания като цяло.

Това даде повод за издигане на идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън планира да организира до края на мандата на сегашния шотландски парламент през 2021 г.

„Дневник“


image0 (9K)