Шотландия готви нов референдум за излизане от Великобритания

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е „много вероятно“ да бъде проведен втори референдум за независимост и го постави в двугодишна времева рамка, по време на реакцията й на проведения в четвъртък референдум, който подтикна премиера Дейвид Камерън да подаде оставка, пише The Scotsman.Стърджън отбеляза, че резултатите са отбелязали преобладаващото желание на шотландците да останат в ЕС, като 62 % са подкрепили това, срещу 38 % за напускане. Тя заяви, че е „демократически неприемливо“ Шотландия да бъде изкарана от ЕС против волята си.

„Затова би било очевидно изказване, че възможността за провеждане на втори референдум трябва да бъде на масата и е на масата“, заяви Стърджън. „Няма да е правилно да се прибързва с заключенията преди разговорите за това как ЕС ще реагира на резултатите в Шотландия“, отбеляза тя.

„Въпреки това, когато процесът по член 50 бъде започнат след три месеца, Великобритания ще е на две години от напускането на Съюза. Ако шотландският парламент прецени, че втори референдум е най-добрият или единствен начин да се запази нашето членство в ЕС, той трябва да бъде проведен в тази времева рамка“, добави тя.


image0 (9K)