Шок за стотици измамени българи: Фараонът от Дупница духна в Гърция

Босът на фалиралата дупнишка пирамида Георги Близнаков е духнал за Гърция, където синът му притежава огромно имение, купено с отмъкнатите от фараона влогове. Това разкриха част от изгорелите при спукването на финансовия балон граждани, цитирани от „България днес“. Повод за коментара им бе командироването на трима прокурори от пловдивската прокуратура в Дупница, които ще нищят измамата с фалиралата „Популярна каса“. Пращането на държавните обвинители, които вече са започнали пространни разпити, се наложи, след като срокът на разследването бе удължен с още 1 месец. Потърпевшите засега са над 120 човека, а събраните документи по случая възлизат на 2000 листа. Освен огромния обем от работа продължаването на срока било предприето, тъй като било трудно да се докаже наличието на престъпление според смисъла на наказателния закон.

Ръководената от Георги Близнаков дупнишка популярна каса обяви фалит в края на юни месец, след като няколко години работи по модела на класическите пирамиди. В молбата си до съда за фалит той обяснява, че е в невъзможност да си събере вземанията от длъжниците и няма никакво имущество. Твърди, че средствата са привлечени от член-кооператорите „на техен собствен риск“. Оправдава се с влошените икономически условия. Посочено е, че има 229 кредитори с общ размер на вземанията 4 128 722 лв.

В същото време длъжниците са 3 и дължат 212 653 лв. Макар да не е банка, касата чрез реклами и обяви привлича клиенти срещу обещания за годишни лихви от 14 до 18%. Поради известността на фараона като мастит бизнесмен в района редица от заблудените хора дори не си правят труда да прочетат договорите, които парафират. В тях се уточнявало обаче, че не става дума за депозити като в банките. Популярната каса е регистрирана като кооперация, а всеки клиент е вписан като неин член. Гаранция за обещаните лихви никъде не е поемана. Тя е имала предмет на дейност предоставяне на заеми само на член-кооператори за сметка на направени от тях и на техен риск вноски и средства на кооперацията.

Разликата между пирамиди и каси е, че при пирамидите, както е в случая, се започва рекламиране на дейност с даване на високи лихви, събират се пари, не се прави нищо. Следващите си получават парите от тези преди тях и така, докато се събере максималният кръг вложители, след което се изчезва с остатъка от наличните пари, обясняват финансисти. Съществен проблем е, че нито една институция не контролира тези каси, както и че няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финансов надзор да упражнява надзор върху тях.

Именно поради факта, че завлечените граждани се съмняват отново някога да си видят парите въпреки намесата на властите, те са започнали собствено разследване. Те установили, че измамникът е в имението на сина си в Гърция, което обаче не се водело на негово име. Всъщност фамилията на Близнаков е прехвърлила всичките си имоти през кухи фирми на подставени лица. Така според запознати дори и Близнаков да бъде намерен за виновен, няма да има откъде да върне парите.
Експерти задават логичния въпрос защо хората, които си дават парите срещу високи лихви, не знаят, че са членове на съответната кооперация и не се интересуват. Ако се окаже, че няма присвояване от ръководството на касата, вложителите ще трябва да водят граждански дела поединично, за да си търсят парите, но от кого?

Освен с касата Близнаков завлича десетки хора и с продажба на апартаменти на „зелено“ в луксозния хотел „Съни вилидж“ в Сапарева баня. Схемата е същата. Тегли се кредит за строежа на сградата срещу ипотекирането й. Влагат се и част от парите от популярната каса. Започва продажба на бъдещи имоти, средно по 40 хил. евро. Подава се искане за фалит. Назначен е синдик, който приема, че банката има да получава 1,5 млн. лв. Близнаков изчезва с получения кеш и остава собствениците да се оправят с банката. Продажбата на комплекса ще покрие дълговете към банката, но не се знае какво ще стане с измамените.


image0 (9K)